c S

Sindikat Cerarja opozarja na kadrovsko podhranjenost centrov za socialno delo

14.04.2017 13:23 Ljubljana, 14. aprila (STA) - V Sindikatu Centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in KSS Pergam načrtovano reorganizacijo centrov za socialno delo podpirajo, a opozarjajo na nujno kadrovsko okrepitev. V javnem pismu predsednika vlade Mira Cerarja pozivajo, da podpre pristojno ministrico v njenih prizadevanjih po postopni odpravi nevzdržne kadrovske podhranjenosti na centrih.

Na predsednika vlade so se obrnili, ker se zavedajo, da je potrebno organizacijo in s tem tudi pogoje dela na centrih za socialno delo spremeniti, ker v teh razmerah prav dolgo ne bodo več zdržali, so zapisali v pismu.

Osnovni problem je nedopustna in nesprejemljiva kadrovska podhranjenost na centrih za socialno delo v Sloveniji, ki po njihovih navedbah vpliva na kakovost storitev, počutje in zdravje zaposlenih in tudi na zadovoljstvo njihovih strank. Kadrovska okrepitev bi zato morala biti neločljivi del postopka reorganizacije centrov za socialno delo, so prepričani.

Po "zadržanih" ocenah v trenutnem sistemu 1169 strokovnih delavcev, zaposlenih na 62 centrih za socialno delo, primanjkuje približno tretjina delavcev. Ne pričakujejo takšnega povečanja naenkrat, ampak da se v okviru obstoječih možnosti poiščejo dodatna sredstva in namenijo za ta namen.

Po navedbah nacionalnega programa socialnega varstva 2013-2020 Slovenija močno zaostaja za povprečjem EU po deležu zaposlenih v socialnem varstvu. Pri številu zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 prebivalcev dosegamo le 42 odstotkov povprečja EU (772 zaposlenih v socialnem varstvu na 100.000 prebivalcev v Sloveniji, 1851 v EU), so še navedli v pismu.