c S

V Nigeriji obeležujejo tretjo obletnico ugrabitve deklet iz Chiboka

14.04.2017 13:12 Abuja, 14. aprila (STA) - Nigerija si stalno prizadeva za osvoboditev več kot 200 deklet, ki jih je pred natanko tremi leti iz šole v kraju Chibok ugrabila islamistična skupina Boko Haram, so danes sporočile nigerijske oblasti. V Nigeriji so se ugrabitve spomnili z molitvami, vigilijami, verskimi obredi in pohodi v prestolnici Abuja in gospodarski metropoli Lagos.

"Vlada je v stalnem stiku prek pogajanj in lokalnih obveščevalcev, da bi zagotovila izpustitev preostalih deklet," je dejal nigerijski predsednik Mohammadu Buhari. Ugrabitev je označil za enega najhujših zločinov, zagrešenih proti nigerijskim državljanom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Množična ugrabitev je ogorčila svet in sprožila globalno kampanjo na družbenih medijih za njihovo osvoboditev, ki so se ji pridružila številna znana imena, med njimi nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama. A kljub vsem prizadevanjem večino deklet še vedno pogrešajo.

50 od 276 ugrabljenih deklet je uspelo pobegniti takoj, oktobra lani pa je Boko Haram po pogajanjih z Mednarodnim odborom Rdečega križa ter nigerijsko in švicarsko vlado izpustil 21 deklet. Nekaj mesecev kasneje je nigerijska vojska rešila še dve dekleti.

Skupina dekleta zadržuje kot spolne sužnje, sili pa jih tudi v poroke s svojimi borci. Strokovnjaki menijo še, da nekatere prisilijo tudi k temu, da postanejo samomorilske napadalke.

Organizacije za človekove pravice so nigerijske oblasti pozvale, naj storijo več za rešitev deklet iz Chiboka. "Grozno je, da tri leta po tem obžalovanja vrednem in pogubnem dejanju večina deklet ostaja pogrešanih," je sporočila skupina šestih strokovnjakov ZN za človekove pravice, ki so lani obiskali Nigerijo.

Organizacija Amnesty International pa je sporočila, da so od začetka leta 2014 zabeležili najmanj 41 množičnih ugrabitev Boko Harama. Številne od teh ostanejo neopažene.

Od leta 2009 je sicer po podatkih ZN v rokah sunitskih fundamentalistov v Nigeriji, Čadu, Kamerunu in Nigru umrlo najmanj 14.000 ljudi. Okoli 2,7 milijona ljudi pa je moralo zaradi Boko Harama zapustiti svoje domove.