c S

ZDA ocenjujejo vojaške opcije pred morebitnim novim preizkusom Pjongjanga

14.04.2017 11:29 Washington, 14. aprila (STA) - ZDA ocenjujejo vojaške opcije v odgovor na severnokorejski program orožja, je danes potrdil neimenovani svetovalec Bele hiše za zunanjo politiko. Kot je dodal, namreč menijo, da je samo vprašanje, "kdaj" in ne "če" bo Pjongjang izvedel nov provokativen preizkus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta teden so se pojavile domneve, da bi severnokorejski režim lahko nov, šesti jedrski poskus izvedel v soboto, ko v Severni Koreji praznujejo dan sonca, s katerim se spominjajo 105. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Pjongjang je tuje novinarje že opozoril, naj se pripravijo na "velik in pomemben dogodek".

Ameriški think tank je v sredo sporočil, da satelitski posnetki kažejo, da je severnokorejsko izstrelišče Pungje Ri pripravljeno na nov jedrski poskus, saj je na poligonu zaznati veliko aktivnost. Južnokorejska vojska pa je sporočila, da na območju ni zabeležila nič neobičajnega.

Neimenovani visoki ameriški predstavnik pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence tesno sodelujeta z vodji ameriške vojske in varnostnih služb glede vprašanja Severne Koreje pred azijsko turnejo podpredsednika ZDA prihodnji teden. Kot je povedal na brifingu pred obiskom, bo Pence obiskal Južno Korejo, Japonsko, Indonezijo in Avstralijo.

"Nekaj vojaških opcij smo že ocenili, a jih bomo obdelali v pogovorih s poveljnikom ameriških sil v Koreji, generalom Vincentom Brooksom," je še dodal, ni pa želel povedati, o kakšnih vojaških opcijah razmišlja ameriška administracija.

"Predsednik je bil zelo jasen, da ne bomo objavili prihodnjih morebitnih korakov, ko gre za vojaška vprašanja ali vprašanja nacionalne varnosti," je dodal.

NBC News je v četrtek poročal, da bi ZDA, če bi bile prepričane, da je Pjongjang pripravljen na izvedbo jedrskega preizkusa, lahko izvedle preventiven napad na Severno Korejo. Televizija, ki navaja visok obveščevalni vir, dodaja, da so blizu Severne Koreje nameščeni ameriški rušilci, med njimi tudi eden, ki je od omenjenega izstrelišča oddaljen 480 kilometrov, ter da lahko izstrelijo manevrirne rakete tomahawk.

Pred tem je Trump v četrtek tvitnil: "Imam veliko zaupanje, da bo Kitajska ustrezno ravnala do Severne Koreje. Če tega ne bo mogla storiti, bodo to storile ZDA s svojimi zaveznicami".

Trump in kitajski predsednik Xi Jinping pa sta ta teden po telefonu nadaljevala pogovore o tem, kako ravnati glede severnokorejske grožnje po pogovorih na to temo na Floridi.

Do zaostrovanja napetosti sicer prihaja v času, ko so ZDA v četrtek na položaje Islamske države v Afganistanu odvrgle največjo konvencionalno bombo, minuli teden pa prvič izvedle raketni napad na položaje sirske vojske od začetka državljanske vojne pred šestimi leti. ZDA so te dni svojo letalonosilko napotile proti Korejskemu polotoku.

Trump je tudi že večkrat povedal, da bo preprečil Pjongjangu, da bi razvil balistično raketo z jedrsko konico, ki bi lahko dosegla ZDA.

V Beli hiši pa se, kot navaja AFP izjavo nekega drugega visokega ameriškega predstavnika, sicer zavedajo, da bi bil napad na Severno Korejo veliko bolj zapletena zadeva kot napad v Siriji, saj bi lahko sprožil povračilne napade Pjongjanga na ameriške zaveznice in ameriške vojake v Južni Koreji ali na Japonskem.

Kot še navaja AFP, ima Trump le malo diplomatskih ali gospodarskih opcij za vpliv na Pjongjang, proti kateremu so Združeni narodi uvedli že vrsto sankcij zaradi njegovega jedrskega programa in programa balističnih raket.