c S

Sindikati s področja bivše Jugoslavije Agrokor pozivajo k zaščiti zaposlenih

14.04.2017 10:58 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Regionalni sindikalni svet Solidarnost, ki ga sestavljajo reprezentativne sindikalne centrale vseh držav, nastalih na področju nekdanje Jugoslavije, z zaskrbljenostjo spremlja razmere v Agrokorju. Izrednemu pooblaščencu za to družbo Anteju Ramljaku so zato danes poslali pismo, v katerem Agrokor pozivajo k varstvu pravic delavcev.

Kot je v pismu v imenu Solidarnosti izpostavil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki letos predseduje regionalnemu sindikalnemu svetu, Dušan Semolič, Agrokorjeve hčerinske družbe predstavljajo enega največjih zasebnih delodajalcev na Hrvaškem in v Srbiji, pa tudi v Sloveniji in drugih državah nekdanje Jugoslavije.

"Najavljeni procesi prestrukturiranja družbe, ki običajno pomenijo tudi masovno odpuščanje delavk in delavcev, ter informacije o potencialni prodaji in stečajih hčerinskih družb Agrokorja prinašajo med zaposlene negotovost in skrb za prihodnost," je zapisal Semolič.

Sindikalne centrale Agrokor zato pozivajo, da pri reševanju poslovnih in finančnih problemov "ne posegate v zatečene pravice delavcev, niti jih slabite, ter da ne posegate v pravico do sindikalnega organiziranja, ki je zaščitena s konvencijami Mednarodne organizacije dela, Listino o temeljnih pravicah EU in v številnih državah tudi z ustavo".

Prav tako so prepričani, da bo izredna uprava spoštovala in uresničevala sklenjene kolektivne pogodbe med sindikati in delodajalci ter spoštovala dejstvo, da je njihovo morebitno spreminjanje možno le v socialnem dialogu med sindikati in delodajalci.

"Prepričani smo, da bo sanacija Agrokorja lahko uspešna le s pomočjo socialnega dialoga - ob sodelovanju legitimnih predstavnikov delavcev, to je sindikatov," je še zapisal Semolič.

Regionalni sindikalni svet Solidarnost poleg ZSSS sestavljajo Zveza samostojnih sindikatov Bosne in Hercegovine, Unija svobodnih sindikatov Črne Gore, Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške, Konfederacija svobodnih sindikatov Makedonije, Zveza sindikatov Makedonije, Zveza samostojnih sindikatov Srbije, Združenje panožnih sindikatov Nezavisnost Srbije in Zveza sindikatov republike Srbske.