c S

V javnem sektorju podpisali aneks, ki določa višji dodatek za pripravljenost na določenem kraju

14.04.2017 07:19 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so popoldne podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim se različno določa višina dodatka za pripravljenost doma in za pripravljenost na določenem kraju. Slednji se odreja zlasti v Slovenski vojski in tudi policiji.

Dodatek za pripravljenost na domu je določen v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače, za čas pripravljenosti na določenem kraju pa bi javnim uslužbencem pripadal dodatek v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače. Do tega dodatka bodo zaposleni upravičeni zgolj v primerih, ko je s posebnimi predpisi predvidena takšna možnost.

Višji dodatek, v višini 50 odstotkov urne postavke osnovne plače, bo tako javnemu uslužbencu pripadal, če mu je v skladu s posebnimi predpisi na področju obrambe, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, policije ter vzgoje in izobraževanja odrejena pripravljenost na določenem kraju.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, na kateri so določili vladne podpisnike, je razlika v višini dodatka utemeljena, saj imajo javni uslužbenci, ki so v pripravljenosti na domu, več ugodnosti od tistih, ki so v pripravljenosti na določenem kraju. Doma se lahko ukvarjajo z drugimi zadevami, so med domačimi in podobno. Če pa imajo odrejeno pripravljenost na določenem kraju, so v veliki meri omejeni glede aktivnosti, ki jih v tem času lahko izvajajo.

Aneks je danes podpisalo 23 od 41 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ostali ga bodo imeli možnost podpisati v petek.