c S

Vlada potrdila predlog za lažjo izgradnjo omrežij visokih hitrosti

14.04.2017 07:18 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o elektronskih komunikacijah. Novela bo med drugim v slovenski pravni red vnesla določila evropske direktive, ki uvaja ukrepe za znižanje stroškov izgradnje visokohitrostnih elektronskih komunikacijskih omrežij in s tem pospešitev njihove vzpostavitve.

Med ukrepi za znižanje stroškov izgradnje teh omrežij je skupna in ponovna uporaba obstoječe fizične infrastrukture, in sicer vse vrste infrastrukture, ne le komunikacijskih omrežij. Cenejšo izgradnjo naj bi glede na direktivo prinesle med drugim tudi spremembe pri usklajevanju in preglednosti načrtovanih gradbenih del in racionalizacija postopka izdaje dovoljenj, so po seji sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje.

Znižanje stroškov in izboljšanje učinkovitosti izgradnje visokohitrostnih elektronskih komunikacij je po navedbah vlade bistvenega pomena za razširjenost uporabe visokohitrostnega interneta, katerega digitalna infrastruktura podpira dejansko vse sektorje sodobnega in inovativnega gospodarstva.

Kot je razvidno iz vsebine zakona, se ohranja ureditev, po kateri mora infrastrukturni operater ali drug investitor v javna komunikacijska omrežja in investitor v druge vrste gospodarske javne infrastrukture agenciji sporočiti namero o načrtovani gradnji, pri čemer so predvidene izjeme za gradbena dela neznatnega pomena z vidika vrednosti, obsega ali trajanja, kjer ni možnosti za doseganje sinergijskih učinkov. Novost pa je možnost, da operater omrežja sam zaprosi infrastrukturnega operaterja za te informacije.

Ohranja se obveznost vpisa v evidenco infrastrukturnih omrežij in objektov pri organu, pristojnem za geodetske zadeve. Da bi izvajalci storitev lahko ponudili svoje storitve na že obstoječi infrastrukturi in zaradi pregleda obstoječega stanja infrastrukture za potrebe javnega financiranja oziroma javno-zasebnega partnerstva, pa se predlaga razkritje podatkov o obstoječem stanju in zmogljivosti omrežne priključne točke.

Zakon dodaja tudi obveznost infrastrukturnih operaterjev za vpisovanje podatkov v kataster gospodarske javne infrastrukture tudi za elektronska komunikacijska omrežja, ki niso javna. Sem med drugim spada uporaba za lastne interne poslovne potrebe. Namen določbe je doseganje večjih sinergijskih učinkov pri investicijah v gradnjo širokopasovnih omrežij na podlagi boljšega pregleda nad obstoječo in razpoložljivo infrastrukturo.

Skladno z evropsko direktivo je dodana možnost, da operater omrežja, kadar osnovne informacije o obstoječi fizični infrastrukturi niso na voljo v zbirnem katastru, zaprosi za te informacije katerega koli infrastrukturnega operaterja na zadevnem območju.