c S

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti kljub koalicijski neusklajenosti prihodnji teden na vlado

14.04.2017 07:18 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo prihodnji teden v vladno proceduro poslala predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, čeprav ta ni koalicijsko usklajen. Nasprotujejo mu predvsem v DeSUS, kar se je izkazalo tudi na današnjem koalicijskem usklajevanju. Po mnenju poslanca DeSUS Tomaža Gantarja je nadaljevanje usklajevanj nesmiselno.

Gantar je v izjavi za medije izrazil obžalovanje, da so tudi tokrat predlogi DeSUS naleteli na nerazumevanje in zato niso dosegli soglasja. Ocenil je, da je s tem usklajevanj konec, saj po njegovih besedah "na tej točki nima smisla več razpravljati". Koalicijski partnerji tako ostajajo neusklajeni o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ureja tudi podeljevanje koncesij.

Če se je Kolar Celarčeva načeloma uskladila s SD, pa v DeSUS nasprotujejo urejanju koncesij na podlagi evropske direktive za gospodarsko dejavnost. Ministrica je po današnjem usklajevanju dejala, da ima Gantar "drugačen koncept zdravstva". "Zavzema se za čim več koncesij v zdravstvu. To pa je v nasprotju s koalicijskim sporazumom, s katerim so se stranke zavezale za krepitev javnega zdravstva," je dejala.

Predlogi DeSUS gredo po besedah Kolar Celarčeve "v smer zasebnikov, da se podeli čim več koncesij", pri tem pa zanemarjajo, da ima po koalicijskem sporazumu prioriteto mreža javnih zdravstvenih zavodov. Kljub koalicijski neusklajenosti je prepričana, da bo novela sprejeta, saj po njenih besedah sledi cilju čim večjega razmejevanja javnega in zasebnega v zdravstvu. Odpravlja tudi kupoprodaje koncesij.

"Predlogi v smeri večje transparentnosti, večjega nadzora so očitno nesprejemljivi in moteči," pa je poudaril Gantar, ki tudi vodi parlamentarni odbor za zdravstvo. Po njegovih besedah je DeSUS dal "določene predloge, a jih očitno želijo napačno razumeti". Znova je zavrnil očitek, da so njihovi predlogi usmerjeni proti javnemu zdravstvenemu sistemu.

Gantar je tudi dejal, da se ne boji očitkov, da bi bil DeSUS kakorkoli kriv za morebitno nesprejetje zakona, saj so po njegovih besedah prepričani v pravilnost svojih predlogov in imajo zanje tudi argumente. "Očitno nekdo ne razume, o čem govorimo," je bil kritičen. Po njegovih besedah je zdaj na stranki odločitev, kako bo v prihodnje ravnala v zvezi z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti.

Kot je dejal Gantar, ima DeSUS zgolj dve možnosti - da zaradi neustreznih rešitev odreče podporo zakonskemu predlogu ali pa ga "vendarle spusti skozi". Dodal je še, da je boljše obstoječe stanje, kot pa slabša rešitev. Odprti ostajajo trije ključni členi o tem, kdo bo izvajalec javne službe in pod kakšnimi pogoji se bo ta izvajala, ter za kakšno časovno obdobje se bodo podeljevale koncesije.

Zdravstvena reforma se je sicer izkazala za enega najtrših orehov zdajšnje koalicije, ki se o ključnih zakonih še vedno ni poenotila. Reformo tvori paket zakonov oz. novel. Trenutno najbolj aktualna sta novela zakona o zdravstveni dejavnosti, okoli katere se koalicija skuša poenotiti že nekaj mesecev, in novi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je bil v mesec in pol trajajoči javni razpravi ter je v javnosti dvignil že precej prahu.

Ministrstvo za zdravje zdaj predlog dopolnjuje na podlagi pripomb, ki so prispele v javni razpravi. Prejeli so jih več kot 340, največ glede pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. In kljub številnim pripombam, tudi iz koalicijskih vrst, na ministrstvu predvidevajo, bo zakon sprejet na vladi predvidoma do parlamentarnih počitnic.