c S

Ameriška vojska potrdila napačno usmerjen zračni napad v Siriji, ki je pobil 18 zavezniških borcev

14.04.2017 07:37 Washington, 14. aprila (STA) - Centralno poveljstvo oboroženih sil ZDA je v četrtek potrdilo, da so zavezniška letala v torek po napaki bombardirala položaje zavezniških upornikov na severu Sirije in ubila 18 borcev proti Islamski državi (IS) in režimu predsednika Bašarja al Asada. Ni pa jasno, čigava letala so bila kriva.

V zračnih operacijah proti IS v Siriji deluje več držav. Letala naj bi dobila napačne koordinate s tal od pripadnikov Sirskih demokratičnih sil, med katerimi so večinoma Kurdi, in so namesto položajev IS okrog teroristične prestolnice Rake bombardirale položaje Sirskih demokratičnih sil. Kurdski borci skušajo zavzeti Rako in pred napadom na mesto čistijo okolico, ki je večinoma še vedno v rokah IS.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner pa se je v četrtek odzval na izjavo Asada, da so si ZDA, ki delajo skupaj s teroristi, izmislili torkov napad s kemičnim orožjem zato, da bi imeli izgovor za napad na vojaško letališče. Asad je dal izjavo za tiskovno agencijo AP, Toner pa je dejal, da z njo le skuša vnesti zmedo.

Po Tonerjevih zagotovilih ni nobenega dvoma, da so kemični napad 4. aprila izvedle vladne sile. Asadova vlada trdi, da so njihova letala v mestu Kan Šejkun zadele skladišče kemičnega orožja teroristov Al Kaide.