c S

Odvetnik napadenega potnika na letalu Uniteda napoveduje tožbo

14.04.2017 07:55 Chicago, 14. aprila (STA) - Odvetnik zdravnika iz Kentuckyja Davida Daa, ki so ga trije policisti v nedeljo nasilno zvlekli iz letala družbe United, je v četrtek v Chicagu dejal, da bodo tožili in zahtevali odškodnino, ker je že skrajni čas, da se letalske družbe prenehajo obnašati do potnikov kot do živine. Dao naj bi potreboval plastično operacijo.

Odvetnik Thomas Demetrio je povedal, da je Dao zaradi nasilja letaliških policistov izgubil dva zoba, doživel pretres in ima tudi zlomljen nos, za kar bo potreboval operacijo. Daa ni bilo na novinarski konferenci, ampak ga je zastopala hčerka Crystal Pepper, ena od njegovih petih otrok.

Demetrio je dodal, da se Dao več ne upa odpraviti na letalo in bo odpotoval domov iz Chicaga po cesti. Omenil je, da je Dao leta 1975 po padcu Saigona v vietnamski vojni prišel v ZDA z ladjo, zato naj bi ga nasilje še bolj prizadelo.

Glavni izvršni direktor družbe United Oscar Munoz je obljubil, da bodo preverili in ustrezno prilagodili svojo politiko odstranjevanja potnikov z letal, za katera so prodali preveč sedežev.

Skupaj z direktorji drugih družb pa vztraja, da prakse prodajanja več sedežev, kot jih je na voljo, ne bi smeli prepovedati, saj se le redko zgodi, da na letalo pridejo prav vsi, ki so naredili rezervacijo. Munoz je zagotovil, da na silo ne bodo več nikogar odstranili z letala.

Munoz prav tako trdi, da je skušal večkrat poklicati Daa in se mu opravičiti, odvetnik Demetrio pa trdi, da jih ni poklical nihče iz letalske družbe. Dao naj bi opravičilo sprejel, čeprav je bilo po mnenju Demetria izrečeno šele po veliki finančni škodi za letalsko družbo United.

O incidentu je v četrtek razpravljal mestni svet Chicaga in obsodil početje letalske družbe kot tudi letaliških policistov. Vsi trije vpleteni policisti so začasno na prisilnem dopustu.

Munoz se je šele v torek opravičil za nasilno odstranitev potnika z letala, potem ko je Ameriko zajelo veliko javno ogorčenje, sprožile so se preiskave, delnice družbe pa so v torek izgubile skupaj milijardo dolarjev vrednosti.

United bo vsem potnikom na letu iz letališče O'Hare v Chicagu do Kentuckyja, s katerega so odstranili Daa, vrnil denar za vozovnice, Dao pa bo obogatel verjetno že pred začetkom procesa v napovedani tožbi, saj bo United hotel čim hitreje zapreti neroden primer.

V nedeljo so na letalo regionalnega prevoznika v lasti Uniteda United Express iz Chicaga do Kentuckyja prišli vsi potniki, osebje pa je potrebovalo štiri sedeže za posadko, ki jo je bilo potrebno prepeljati v Kentucky. Družbe ponavadi prodajo nekaj sedežev več od kapacitet, ker se nekaj potnikov običajno ne pojavi na letu.

Kabinsko osebje je potnikom sporočilo, da potrebujejo štiri prostovoljce in ponudilo 400 dolarjev za odstop od sedeža. Ponudbo so povečali na 800 dolarjev in še vedno ni bilo prostovoljca, zato so sporočili, da bodo štiri potnike vrgli z letala naključno. Trije izbrani potniki so šli z letala prostovoljno, 69-letni zdravnik za pljučne bolezni iz Kentuckyja Dao pa ni hotel.

Povedal je, da ima zjutraj v ponedeljek paciente in mora domov. Kabinsko osebje je poklicalo na pomoč letališke policiste. Prišli so trije junaki in se z Daom nekaj časa prepirali, nakar je bilo enemu od njih dovolj in je zdravnika nasilno zagrabil za ovratnik in ga začel vleči proti izhodu. Drugi potniki so dogajanje veselo snemali s svojimi telefoni in pri tem godrnjali, da to ni prav.