c S

Nadzorniki radeške občine pri pregledu poslovanja ZD Radeče ugotovili hujše kršitve

13.04.2017 11:25 Radeče, 13. aprila (STA) - Nadzorniki radeške občine so pri pregledu poslovanja Zdravstvenega doma (ZD) Radeče ugotovili hujše kršitve predpisov in nepravilnosti v poslovanju. Delovna inšpekcija pa naj bi po neuradnih informacijah zaradi sumov o nepotizmu direktorico doma Ingrid Sotošek Kus prijavila protikorupcijski komisiji, sta poročala časnika Delo in Dnevnik.

Po navedbah Dela je radeški župan Tomaž Režun zaradi pritožb in anonimk, po katerih naj bi si Kusova in predsednica sveta zavoda med letoma 2011 in 2016 izplačali za 193.000 evrov bruto nadur, že pred mesecem dni sklical izredno sejo radeškega občinskega sveta, na kateri so po navedbah Dnevnika sklenili, da naj občina, če se bo izkazalo, da so se nepravilnosti res dogajale, izvede vse potrebne postopke, ki jih predpisuje veljavna zakonodaja.

Poslovanje ZD so pregledali tudi občinski nadzorniki in ugotovili, da je bila zdaj že nekdanja predsednica sveta zavoda ZD Radeče Jožefa Bregar, ki je bila na tej funkciji zadnja dva mandata, izvoljena nezakonito. V ZD namreč do 17. februarja letos niso imeli pravilnika o volitvah in razrešitvah.

Predsednica sveta zavoda je podpisovala pomembne listine, med drugim finančne, in odobravala nadure. Kusova naj bi imela lani plačanih kar 790 nadur, čeprav bi jih smela imeti največ 170. Drugim zaposlenim pa so, kar je Kusovi že očital tudi župan Režun, nadure "izginjale". Na Kusovo letijo tudi očitki o mobingu ter da se ni izločila iz postopka, ko so v ZD Radeče odločali o zaposlitvi njene hčere.

Kusova ima 15 dni časa za odziv na poročilo občinskih nadzornikov, nato bo poročilo postalo dokončno, še poroča Delo. Kusova je danes za STA dejala, da v teh fazi zadev ne komentira.

V sredo bi morala biti tudi izredna seja sveta ZD Radeče, a niso bili sklepčni, ker sta pred časom dva člana odstopila, zato so sejo preložili za nedoločen čas, je še pisal Dnevnik.