c S

FBI skrivno nadziral nekdanjega Trumpovega sodelavca

13.04.2017 07:00 New York, 12. aprila (STA) - Časopis Washington Post na podlagi neimenovanih virov poroča, da je FBI nadziral komunikacije Carterja Pagea, nekdanjega svetovalca za zunanjo politiko Donalda Trumpa na podlagi nalogov tajnega sodišča zaradi suma, da deluje kot ruski agent. Page je izrazil zadovoljstvo, da so informacije o nadzoru objavljene in kritizira vlado Baracka Obame.

Carter Page je le eden iz kroga ljudi v lanskoletni predsedniški kampanji Donalda Trumpa, ki jih preiskuje FBI skupaj s kongresnimi odbori v povezavi z obtožbami, da se je Rusija vpletala v ameriške volitve, da pomaga Trumpu.

Prošnja za izdajo tajnega naloga za nadzor pravi, da ima FBI veliko razlogov za sum, da je Page zavestno delal kot ruski obveščevalec. Med drugim so navedeni stiki z ruskimi obveščevalci že iz leta 2013.

Page je julija lani obiskal Moskvo, kjer je imel govor, v katerem je ostro kritiziral zunanjo politiko ZDA, ki jo je takrat vodila vlada demokratskega predsednika Baracka Obame. Po njegovi vrnitvi iz Moskve se je Trumpova kampanja od Pagea oddaljila, predsednikovi sodelavci pa trdijo, da nikoli ni bil res del kampanje.

Nekdanji investicijski bankir, ki je svetoval ruskemu naftnemu podjetju Gazprom, danes vodi energetsko finančno podjetje Global Energy Capital in nasprotno trdi, da je bil pogosto v Trumpovi stolpnici, kjer je delal in pomagal. Za nadzor krivi Obamovo vlado, ki je skušala zatreti disidente.

Informacija o nadzoru Pagea lahko razloži trditev predsednika obveščevalnega odbora kongresa Devina Nunesa, da je bila Trumpova stolpnica res pod nadzorom. Trump je trdil, da mu je Obama prisluškoval, kar je naletelo na splošno nejevero in zanikanje. Nunes se je zaradi prenašanja informacij iz Bele hiše o prisluškovanju potem izločil iz kongresne preiskave ruskega vpletanja v volitve.

Tiskovna agencija AP je medtem potrdila, da je nekdanji predsednik Trumpove kampanje Paul Manafort od proruske stranke v Ukrajini dobil za svetovalno delo najmanj 1,2 milijona dolarjev. To so sicer že lani odkrili ukrajinski preiskovalci, AP pa je nekaj zneskov potrdil na podlagi podatkov o nakazilih Manafortovemu svetovalnemu podjetju v ZDA.

Manaforta je Trump lani poleti prosil naj odstopi, ko so začele informacije o njegovem delovanju v Ukrajini na račun Rusije prihajati na dan.