c S

Napredek pri premestitvah in preselitvah oseb v EU

13.04.2017 07:01 Bruselj, 12. aprila (STA) - Evropska komisija opaža napredek pri programih za premestitev in preselitev oseb. Z dodatnimi 2465 premeščenimi osebami je bil marca dosežen nov mesečni rekord, skupaj pa je bilo doslej premeščenih 16.340 oseb. Države članice so v programu za preselitev doslej varno in zakonito pot v EU zagotovile 15.492 osebam.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je dejal, da je bil marca dosežen nov rekord pri številu premeščenih oseb, kar je odraz dejavne solidarnost in odgovornosti. Po njegovem mnenju je premestitev vseh upravičenih oseb iz Grčije in Italije v naslednjih mesecih povsem uresničljiva. Ob tem je tiste države, ki se še niso pridružile skupnim prizadevanjem, pozval, da to storijo.

"Uspelo nam je tudi preseliti več kot dve tretjini od 22.500 oseb, za katere smo se julija 2015 zavezali, da jim bomo zagotovili varno in zakonito pot v EU. S tem rezultatom smo zelo zadovoljni, saj izpolnjujemo svoje zaveze o delitvi odgovornosti s tretjimi državami, kot so Turčija, Jordanija in Libanon," je dejal Avramopulos.

Kot v enajstem poročilu o napredku v okviru programov za premestitev in preselitev ocenjuje Evropska komisija, se izvajanje premestitev še naprej pospešuje. V primerjavi s prejšnjim najboljšim mesecem se je število premestitev povečalo za 27 odstotkov. Marca je bilo namreč premeščenih 2465 oseb, od tega več kot 1600 iz Grčije in več kot 800 iz Italije. Do 10. aprila je bilo izvedenih 16.340 premestitev, in sicer 5001 iz Italije in 11.339 iz Grčije.

Kljub napredku pa je proces premestitev še vedno počasnejši od zastavljenih ciljev, ki naj bi zagotovili premestitev vseh upravičenih oseb v prihodnjih mesecih, ugotavljal komisija.

Po podatkih komisije v Grčiji na premestitev še vedno čaka približno 14.000 kandidatov, v Italiji pa jih je bilo doslej za premestitev registriranih približno 3500.

Medtem ko nekatere države članice (Luksemburg in Portugalska) napredujejo pri izpolnjevanju obveznosti glede Grčije in Italije, pa druge (Bolgarija, Hrvaška in Slovaška) sprejemajo le malo premeščenih oseb. Avstrija je napovedala, da bo kmalu pričela s premestitvami, nekatere države (Madžarska in Poljska) pa še vedno zavračajo sodelovanje v programu za premestitev. Trenutno sta samo dve državi članici (Malta in Finska) na dobri poti, da pravočasno izpolnita svoje obveznosti tako glede Italije kot tudi glede Grčije, navajajo v Bruslju.

Slovenija je doslej premestila 165 od predvidenih 567 oseb, in sicer 34 iz Italije in 131 iz Grčije, je razvidno iz poročila.

Komisija opaža napredek tudi pri izvajanju programa za preselitev. Do 10. aprila je bilo preseljenih 15.492 oseb v 21 držav, kar je več kot dve tretjini od 22.504 preselitev, dogovorjenih v okviru programa EU za preselitev. Od 28. februarja je bilo preseljenih 1070 oseb, predvsem iz Turčije, Jordanije in Libanona.

Nekatere države članice in pridružene države so že izpolnile svoje cilje (Estonija, Irska, Nizozemska, Finska, Švedska, Velika Britanija, Islandija, Liechtenstein in Švica), nekaj držav se je pridružilo državam, ki prek programa EU sprejemajo preseljene osebe, kljub temu pa so obveznosti še vedno neenakomerno porazdeljene. Devet držav članic (Bolgarija, Ciper, Grčija, Hrvaška, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija) še ni začelo s preselitvami v okviru tekočih programov za preselitev na ravni EU, ugotavlja komisija.

Preselitve iz Turčije, ki se upoštevajo v skupnem številu preselitev, so se v zadnjih tednih še pospešile. Od prejšnjega poročila je bilo preseljenih 1053 Sircev. V okviru dogovora med EU in Turčijo je bila varna in zakonita pot v Evropo doslej zagotovljena 4618 sirskim beguncem.

Države članice po ocenah komisije dobro napredujejo pri pripravah za nadaljnje preselitve. Njihove zaveze trenutno zajemajo 26.112 mest, kar je veliko več kot v času izdaje zadnjega poročila. Avstrija in Romunija se pripravljata na prve preselitve v okviru programa, vendar nekatere države članice doslej niso preseljevale oseb iz Turčije, prav tako pa niso sprejele nobenih ukrepov za njihovo preselitev (Ciper, Danska, Grčija, Madžarska, Irska, Malta, Poljska, Slovaška, Slovenija in Združeno kraljestvo), še dodajajo v Bruslju. Slovenija naj bi v okviru tega programa sprejela 20 oseb.