c S

Agrokorju bodo prvih 80 milijonov evrov novih posojil odobrile hrvaške banke

13.04.2017 07:37 Zagreb, 12. aprila (STA) - Agrokorju bo nujno potrebno posojilo za svežo likvidnost v višini 80 milijonov evrov zagotovilo pet hrvaških bank, je danes povedal izredni pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Ante Ramljak. Napovedal je, da z največjo upnico, rusko Sberbank, nadaljujejo pogajanja o novih posojilih.

Ramljak je na današnji novinarski konferenci na sedežu družbe v Zagrebu dejal, da bodo v četrtek s petimi hrvaškimi bankami, pri čemer so vse ključne banke na Hrvaškem v tuji lasti, podpisali pogodbo o 80 milijonov evrov posojil Agrokorju. Podrobnosti o tem, katere banke pri tem sodelujejo, ni želel razkriti, je pa dejal, da bo obrestna mera bolj ugodna kot v prejšnjih posojilih.

V sredo je dejal, da v Agrokorju računajo na posojilo v višini 150 milijonov evrov, ki bodo zadostovali za najmanj mesec dni nemotenega poslovanja koncerna. Danes pa je Ramljak ocenil, da si bodo z 80 milijoni evrov kupili nekaj časa za bolj mirno reševanje poslovnih težav.

Ramljak je pojasnil, da za nov dogovor s Sberbank, ki naj bi novo posojilo pogojevala z uvrstitvijo njenih februarskih 100 milijonov evrov posojil med prednostna izplačila, ni bilo dovolj časa. Dodal je, da bi pod takšnimi pogoji Agrokor bila pripravljena financirati cela vrsta mednarodnih finančnih institucij.

Prvih 80 milijonov evrov bodo po načrtih namenili dobaviteljem, izplačila bodo stekla v četrtek. Vrstni red bodo določili na seji začasnega sveta upnikov. Denar za plače delavcem imajo iz tekoče likvidnosti družbe, predvsem iz dnevnih prihodkov trgovske verige Konzum, je ponovil.

Na današnjem srečanju z dobavitelji pa bo govora o zapletih z izplačili menic, ki jih Agrokor, kot je povedal, priznava kot obveznosti. Izrazil je upanje, da bodo našli rešitev, ki bo zadovoljila vse akterje. Na Hrvaškem neuradno izpostavljajo, da se je Agrokor z njimi preko dobaviteljev in faktoring družb skrivoma kreditiral, šlo pa naj bi za skoraj pet milijard kun (675 milijonov evrov).