c S

Rusija podprla poskus državnega udara v Črni gori

13.04.2017 07:31 Washington, 12. aprila (STA) - ZDA so danes odprle novo fronto v že tako napetih odnosih z Rusijo. V Beli hiši namreč trdijo, da so videli kredibilna poročila, da je Rusija podprla poskus državnega udara v Črni gori med oktobrskimi parlamentarnimi volitvami.

"Zelo smo zaskrbljeni glede ruskega vmešavanja v oktobrske volitve v Črni gori, vključno z verodostojnimi poročili o ruski podpori poskusu napada na vlado na volilni dan," je dejal visoki predstavnik ameriške administracije.

Črnogorsko posebno tožilstvo je obtožilo ruske državne organe, da so poskušali strmoglaviti vlado, s čimer naj bi preprečili vstop Črne gore v zvezo Nato. Črnogorski premier Duško Marković je danes napovedal, da bodo ta teden vložene obtožnice v zvezi s poskusom državnega udara.

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek potrdil vstop Črne gore v Nato, danes pa bo v Beli hiši sprejel generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga.

Trump, ki med predvolilno kampanjo ni skrival naklonjenosti do ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v zadnjem času zaostril retoriko do Rusije, predvsem zaradi njene podpore sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.