c S

Rusija z vetom v VS ZN znova blokirala resolucijo o Siriji

13.04.2017 07:40 New York, 12. aprila (STA) - Rusija je danes z vetom znova preprečila sprejem resolucije v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) o Siriji, tokrat glede uporabe kemičnega orožja. To je bil že osmi veto Rusije v podporo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je deset od petnajstih članic VS ZN glasovalo za četrto verzijo resolucije, s katero bi obsodili uporabo kemičnega orožja v Siriji in od Asadovega režima zahtevali, naj sodeluje v preiskavi tega napada v sirskem Kan Šejkunu 4. aprila.

Rusija je kot stalna članica uporabila pravico do veta. Kitajska pa se je vzdržala, tako kot še Kazahstan in Etiopija. Bolivija pa je glasovala enako kot Rusija.

Rezultat glasovanja je bil sicer predvidljiv, saj je Rusija resoluciji ves čas nasprotovala, ker da ni dovolj dokazov, da je za napad odgovoren Asadov režim. Osnutek resolucije so sicer pripravile tri zahodne stalne članice VS ZN, Velika Britanija, Francija in ZDA.

V napadu je bilo z uporabo kemičnega orožja ubitih najmanj 87 ljudi, med njimi 31 otrok. Poškodovanih je bilo 160 ljudi. Asadov režim odgovornost zavrača, Rusija pa ga pri tem podpira.