c S

Rusija razmišlja o odvzemu potnih listov tistim, ki so povezani z IS

12.04.2017 15:46 Moskva, 12. aprila (STA) - V Rusiji razmišljajo, da bi naturaliziranim državljanom, ki so povezani z džihadistično skupino Islamska država, odvzeli ruske potne liste, je v danes objavljenem pogovoru za televizijo Mir povedal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Po ruski ustavi ne smemo nikomur odvzeti državljanstva. Toda lahko prekličemo odločitev, ki je bila podlaga za pridobitev ruskega potnega lista. Posvetujemo se z našimi odvetniki in mislim, da bomo takšno odločitev sprejeli v zelo bližnji prihodnosti," je povedal Putin.

Ruski predsednik je o tem govoril dober teden dni po smrtonosnem napadu na podzemni železnici v Sankt Peterburgu, ko je ruski državljan, rojen v Kirgizistanu, v bombnem napadu ubil 15 ljudi. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, toda ruske oblasti pravijo, da obstajajo povezave z džihadisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin pravi, da se skoraj 10.000 ljudi iz nekdanjih držav Sovjetske zveze bori v Siriji. Putin je dodal, da je po nekaterih ocenah polovica od 9000 borcev iz teh držav ruskih državljanov, ostali so iz Srednje Azije.

"Teroristična grožnja je zelo velika in resnična. Zavedamo se, razumemo stopnjo te grožnje in storiti moramo vse, da jo zmanjšamo," je povedal Putin.

Džihadisti iz IS - med njimi tudi tuji borci iz držav Srednje Azije, ki so bile del Sovjetske zveze, in območja Kavkaza - so večkrat ponovili grožnje o napadih na ruskih tleh, s katerimi bi se maščevali podporo Moskve sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, navaja AFP.

Vodja ruske obveščevalne službe FSB in protiterorističnega odbora Aleksander Bortnikov je v torek povedal, da jedro terorističnih skupin v Rusiji sestavljajo državljani nekdanjih držav Sovjetske zveze, ki prihajajo v državo kot migrantski delavci.