c S

EU z ukrepi za boljšo zaščito otrok migrantov

12.04.2017 15:16 Bruselj, 12. aprila (STA) - Evropska komisija je danes predstavila ukrepe za boljšo zaščito otrok migrantov, ki prihajajo v EU. Med ukrepi navaja hitro identifikacijo in zaščito otrok ob prihodu, zagotavljanje primernih pogojev za sprejem otrok, hitro določitev statusa in učinkovito skrbništvo, ukrepe za zgodnje vključevanje ter zaščito otrok na migracijskih poteh zunaj EU.

Evropska komisija predlaga več prednostnih področij, na katera bi se morala osredotočiti države članice EU, da bi ob podpori komisije in agencij EU izboljšale zaščito otrok pri migracijah ter vzpostavile tesnejšo povezavo med azilnimi službami in službami za zaščito otrok, so sporočili iz Bruslja.

"Število otrok, ki prihajajo v EU z ali brez družin, se je dramatično povečalo," je opozoril prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. "Otroci bi morali biti naša najvišja prioriteta, saj so najbolj ranljivi, še posebej ko nimajo nikogar, ki bi jih vodil," je dodal.

Komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je navedel, da je eden od treh prosilcev za azil v Evropi otrok. Po podatkih Eurostata je bilo lani v državah EU registriranih 1,2 milijona novih prosilcev za azil.

Evropska komisija poudarja, da je treba narediti vse, da se zagotovi alternativo upravnemu pridržanju otrok. Ob tem poziva, da je treba okrepiti vlogo skrbnikov otrok brez spremstva. Po ocenah je lani v unijo vstopilo 90.000 takšnih otrok.

Komisija poudarja, da bi morali otroci takoj dobiti dostop do pravne pomoči, zdravstvenega varstva, psihološke podpore in izobraževanja. V Bruslju prav tako pozivajo države članice, naj sprejmejo ukrepe za sistematično poročanje in izmenjavo informacij o pogrešanih otrocih.

Evropska komisarka za pravosodje, pravice potrošnikov in enakost spolov Vera Jourova je dejala, je treba otroke migrante ob prihodu v EU identificirati, registrirati in jim takoj zagotoviti zaščito ter pri tem upoštevati njihove najboljše interese. Prav tako je treba otrokom brez spremstva čim prej določiti skrbnika. "Hitrost je ključnega pomena. Otroci, ki izginejo, izginejo v prvih 48 urah," je opozorila evropska komisarka.

Sklad ZN za otroke (Unicef) in Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) sta že pozdravila nove smernice Evropske komisije. Po njihovem mnenju gre za pomemben mejnik na področju zaščite otrok beguncev in migrantov.

"Gre za prvo politiko Evropske unije, ki se nanaša na reševanje razmer in zagotavljanje pravic za vse otroke migrante in begunce, otroke brez spremstva in otroke z družinami, pri čemer povezuje migracije, azil in zaščito otrok," je povedala direktorica Unicefovega urada v Bruslju Noala Skinner.

"Gre za pomembne smernice, ki bodo pomagale državam članicam EU učinkoviteje odgovarjati na potrebe otrok beguncev in migrantov. Močno upamo, da bodo te smernice na zelo konkreten način prispevale k zaščiti številnih otrok, ki prihajajo v Evropo iz držav, v katerih vladajo vojna, konflikti in nasilje. Za mnogimi je težka pot," je povedala namestnica direktorja UNHCR za Evropo Diane Goodman.

Unicef in UNHCR v skupnem sporočilu za javnost pozdravljata poziv Evropske komisije državam članicam, da dajo prednost zagotavljanju EU in nacionalnih sredstev za otroke, da se vzdržijo nepotrebnih in invazivnih ocen starosti otrok, povečajo število kvot za naselitev ljudi na begu in omogočijo druge legalne poti, prek katerih bodo lahko otroci varno prispeli v Evropo. Zaveza Evropske komisije, da vlaga v usposabljanja, svetovanja in orodja za zaščito otrok, bo pomagala zagotoviti, da se pri vseh odločitvah, ki vplivajo na otroka, ustrezno oceni najboljši interes otroka, poudarjajo v teh dveh organizacijah.

Unicef in UNHCR pozdravljata poziv Evropske komisije državam članicam, da storijo vse, kar je v njihovi moči, za vzpostavitev alternativnih rešitev prakse pridržanja za vse otroke in družine. Obe organizaciji poudarjata, da pripor nikoli ni v najboljšem interesu otroka in je izjemno škodljiv za zdravje in dobro počutje otroka. Otroci ne smejo biti pridržani zaradi vzrokov, povezanih z migracijami, ne glede na njihov pravni ali migracijski status oziroma status njihovih staršev, so sporočili iz slovenskega Unicefa.