c S

Zakonski predlog SDS prinaša možnost uporabe modre luči s sireno tudi na osebnih vozilih gasilcev

12.04.2017 15:05 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Poslanci največje opozicijske stranke SDS so danes v parlamentarno proceduro vložili predlog dopolnitve zakona o pravilih cestnega prometa, ki bi gasilcem omogočila uporabo modre luči s sireno na njihovih osebnih vozilih, ko bi bili na poti v enoto ob pozivu na intervencijo. Zakonski predlog so poslali v obravnavo po rednem postopku.

Poslanec SDS Branko Grims je na predstavitvi predloga pojasnil, da zakon o pravilih cestnega prometa določa tudi podlago za uporabo modre luči s sireno na vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo. V pravilniku, ki določa vozila, na katera je dovoljeno namestiti in uporabljati naprave za dajanje svetlobnih in zvočnih znakov, pa so zajeta tudi gasilska vozila.

"Ni pa opredeljeno, da se lahko modri modul uporablja na osebnih vozilih gasilcev na poti v enoto ob pozivu na intervencijo," je opozoril Grims. Predlog SDS zato po njegovih besedah prinaša zakonsko podlago, ki bi gasilcem omogočila uporabo modre luči s sireno na njihovih osebnih vozil, ko bi bili na poti v enoto ob pozivu na intervencijo.

Kandidate za uporabo modre luči s sireno bi določil poveljnik občinske gasilske zveze na podlagi občinskega načrta alarmiranja in jim po opravljenem tečaju najkasneje v roku osmih dni izdal tudi pisno pooblastilo za uporabo modre luči s sireno. Vsebino tečaja bi določil minister, pristojen za promet v soglasju z ministrom, pristojnim za notranje zadeve.

Grims je poudaril, da bi sprejetje zakonskega predloga dalo možnost uporabe modre luči s sireno vsem gasilcem, vseh enot, in sicer ob pozivu na intervencijo z namenom, da se kar najhitreje, varno in učinkovito odzovejo na poziv. Spomnil je še, da tako zakonsko rešitev že imajo v sosednji Avstriji in na Hrvaškem ter v Nemčiji.