c S

Po mnenju NIJZ bi predlagane spremembe o omejevanju porabe alkohola pomenile korak nazaj

12.04.2017 15:14 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Na NIJZ podpirajo ohranjanje in uvajanje dokazano učinkovitih ukrepov omejevanja dostopnosti do alkohola. Pri tem opozarjajo, da predlog novele, ki bi ponovno dovolil prodajo alkoholnih pijač na športnih prireditvah, ne sledi ukrepom in priporočilom, ki imajo za cilj zaščititi zdravje prebivalcev Slovenije, in bi pomenil korak nazaj.

Slovenija je s sprejetjem zakona o omejevanju porabe alkohola v letu 2003, ki je med drugim prepovedal ponudbo in prodajo alkoholnih pijač na športnih prireditvah, sledila mednarodnim dokazano učinkovitim ukrepom in priporočilom za zmanjševanje škodljivih posledic rabe alkohola, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ob tem poudarjajo, da je za doseganje najboljših učinkov zakonodaje, usmerjene v omejevanje porabe alkohola, ter za preprečevanje škodljivih posledic treba ukrepe nadgrajevati in zagotavljati njihovo ustrezno izvajanje.

Hkrati izpostavljajo, da je omejevanje dostopnosti do alkohola eden izmed dokazano najbolj učinkovitih ukrepov alkoholne politike. Mednje spada tudi prepoved prodaje in ponudbe alkohola na športnih prireditvah. Športne prireditve so mesta, kjer je zaradi pitja alkoholnih pijač večje tveganje nesreč in nasilja ter hujših kršitev javnega reda in miru, poudarjajo na NIJZ.

Z omejevanjem pitja alkohola na športnih in drugih prireditvah Slovenija sledi načelom evropske listine o alkoholu, priporočilom Evropskega sveta in deklaracije mladi in alkohol, ki v etičnih načelih poudarja, da imajo vsi ljudje pravico, da so v družinskem, družbenem in delovnem okolju zavarovani pred nesrečami, nasiljem in drugimi negativnimi posledicami, ki jih povzroča uživanje alkohola.

Ob tem pa se tudi širi informacija, da šport in pitje alkoholnih pijač nista združljiva tudi zaradi varnosti posameznika ter preprečevanja nastanka poškodb. To je še posebej pomembno za Slovenijo, kjer je breme alkohola v Sloveniji med največjimi v svetu.

Raziskave kažejo, da je treba za učinkovito zmanjševanje škode, povezane s pitjem alkohola, izvajati celovito alkoholno politiko, navajajo na NIJZ in dodajajo, da ta pomeni izvajanje različnih ukrepov na različnih ravneh in dosleden nadzor nad izvajanjem teh ukrepov.

Svetovna zdravstvena organizacija med najuspešnejše ukrepe alkoholne politike, ki dokazano zmanjšujejo škodo zaradi alkohola, uvršča skrb za varnost v cestnem prometu, omejevanje dostopnosti alkohola, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganega pitja in kratke intervencije, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola, so še zapisali.

Predlog novele zakona o omejevanju porabe alkohola je v parlamentarni postopek vložil večji del poslank in poslancev SMC, ki so se jim pridružili posameznimi poslanci DeSUS. Po navedbah prvopodpisanega Janija Möderndorferja (SMC) želijo z novelo spremeniti kulturo uživanja alkoholnih pijač na prireditvah nasploh. Z dopustitvijo prodaje oz. uporabe alkoholnih pijač do 15 volumenskih odstotkov na športnih prireditvah pa bi olajšali tudi financiranje športnih organizacij, saj se sredstva za njihovo delovanje že nekaj let znižujejo.