c S

V noveli o zdravstveni dejavnosti neusklajeni še trije členi, na vladi predvidoma 26. aprila

12.04.2017 13:08 Ljubljana, 12. aprila (STA) - V SMC so razočarani, da se predstavnik DeSUS v torek ni udeležil koalicijskega usklajevanja o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, pravi uradna govornica SMC Lilijana Kozlovič. Po njenih navedbah so ostali v noveli neusklajeni le trije členi. Z DeSUS se nameravajo sestati glede tega še ta teden, predvidoma 26. aprila pa gre zakon na vlado.

Kozlovičeva, ki je sicer tudi generalna sekretarka vlade, je na novinarski konferenci SMC povedala, da se je vlada tri leta intenzivno pogovarjala in dogovarjala z različnimi interesnimi skupinami glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Potem ko se poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar v torek ni udeležil koalicijskih pogajanj glede novele, Kozlovičeva pričakuje, da se bodo z njim sestali v prihodnjih dneh.

Predlog novele pa da bo namesto 20. aprila, kot je bilo prvotno načrtovano, v obravnavi na vladi 26. aprila. Dejala je, da bo šel predlog zakona na vlado le, če bo koalicijsko usklajen.

Kozlovičeva dejala, da bo v tem mesecu predvidoma na vladi tudi novela zakona o pacientovih pravicah, do poletja pa naj bi vlada obravnavala še zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Dotaknila se je težav v javnih zdravstvenih zavodih na področju kadrov in financiranja. Tako je v pripravi zakon o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa že sprejema ukrepe za racionalizacijo in optimizacijo poslovanja javnih zdravstvenih zavodov v smeri združevanja upravljavskih in vodstvenih funkcij zavodov. Pri tem je zavrnila nekatere navedbe, da bo to vodilo v ukinitev bolnišnic.

Glede reševanja finančnih težav v zdravstvu je z ministrstvom za finance dogovorjeno, da državni proračun od zdravstvene blagajne vsako leto prevzame kritje nezdravstvenih storitev v višini 20 milijonov evrov. Prav tako bo finančna uprava odkupila terjatve zavoda za zdravstveno zavarovanje v višini 77,9 milijona evrov, je pojasnila Kozlovičeva. Ključni ukrep za zagotovitev dolgoročne stabilnosti zdravstvene blagajne pa je po njenih besedah zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Vlada je letos zagotovila tudi 83,6 milijona evrov za investicije.

Sicer pa je Kozlovičeva poudarila, da reforma javnega zdravstva ne pomeni le spremembe zakonodaje, ampak celoto ukrepov. Tako je vlada po njenih navedbah lani in letos za skrajševanje čakalnih dob namenila skupaj 64 milijonov evrov, pospešeno se dela na digitalizaciji zdravstva. Po uspešni uvedbi eRecepta je v tem tednu zaživela tudi eNapotnica, ki po njenih besedah prinaša veliko koristi za bolnike in zdravstveni sistem. Tako ne bo več možno preskakovati čakalnih vrst, kar pomeni, da bo vzpostavljen prvi pravičen sistem, ki bo zagotavljal enako obravnavo vseh bolnikov.

Vlada bo v četrtek obravnavala tudi akcijski načrt za izvajanje resolucije o nacionalnem planu o prehrani in telesni dejavnosti.