c S

V Braziliji zaradi korupcije uvedli preiskavo proti ministrom

12.04.2017 13:00 Brasilia, 12. aprila (STA) - Brazilsko državno tožilstvo bo začelo preiskavo zaradi suma korupcije proti devetim ministrom vlade konservativnega predsednika Michela Temerja. Vrhovno sodišče je v torek odobrilo preiskavo, poleg tega pa so več deset poslancem in senatorjem ter trem guvernerjem odvzeli imuniteto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilstvo bo namreč preiskovalo tudi njihovo vpletenost v korupcijsko mrežo okoli gradbenega podjetja Odebrecht.

Med osumljenimi ministri sta med drugim zunanji minister Aloysio Nunes in šef kabineta Eliseu Padliha, je poročal lokalni časnik Estado de Sao Paulo.

Tudi predsednika obeh domov parlamenta sta med politiki, ki naj bi med drugim prejemali podkupnino od že obsojenega direktorja podjetja Marcela Odebrechta in od drugih obsojenih uslužbencev Odebrechta.

Vrhovno tožilstvo je odobrilo prošnjo za preiskavo, ki jo je vložil generalni tožilec Rodrigo Janot. Ta je marca zahteval preiskavo proti 83 osebam, med njimi so ministri in drugi visoki politik. Obtožnico je osnoval na pričevanjih 77 nekdanjih in sedanjih menedžerjev podjetja Odebrecht. Podjetje naj bi v 12 deželah izplačalo za okoli 735 milijonov evrov podkupnin v zameno za gradbena naročila.