c S

Parlamentarna odbora pritrdila pridržkom do evropske uredbe na področju varstva osebnih podatkov

12.04.2017 10:39 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Odbora DZ za pravosodje in za zadeve EU sta danes na skupni seji podprla predlog stališča Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah in drugih telesih EU ter o prostem pretoku teh podatkov. S tem sta odbora pritrdila tudi pridržkom vlade do uredbe.

Vlada je predlog slovenskega stališča oblikovala konec marca. Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj je na današnji skupni seji obeh odborov pojasnila, da je poglavitni cilj uredbe v čim večji meri uskladiti pravila o varstvu osebnih podatkov pri obdelavi v institucijah EU s pravili iz lani sprejete splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov.

Bistvene spremembe zadevajo zlasti okrepitev pravic posameznika, na katerega se nanašajo obdelovani podatki, kot tudi okrepitev vloge pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov. Brecljeva je izpostavila stališče vlade, da predlog uredbe dobro sledi napovedi Evropske komisije, da morajo institucije EU glede varstva osebnih podatkov biti v zgled državam članicam oz. zasebnim upravljavcem.

Vendarle pa ima vlada tudi nekaj vsebinskih pridržkov do predloga. Ključni se po besedah Brecljeve nanaša na možnost omejitve, razveljavitve, dopolnitve oz. zamenjave posameznih določb uredbe z uporabo notranjih predpisov posameznih institucij EU. Vlada meni, da bi se take omejitve lahko določale zgolj s predpisom na ravni zakona, ne pa tudi podzakonskega akta.

"Slovenija zatorej vztraja, da se možnost določanja pravnih podlag za omejitev pravic posameznikov na podlagi notranjih pravil celovito črta iz predloga uredbe," je poudarila državna sekretarka. Dodala je, da vlada med drugim zagovarja tudi dvig starostne meje otrok s 13 na 16 let, ko je zahtevana privolitev staršev.

Parlamentarna odbora za pravosodje in za zadeve EU sta predlog stališča Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta EU o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah in drugi telesih EU ter o prostem pretoku teh podatkov podprla skoraj soglasno oz. le z enim glasom proti v odboru za pravosodje.

Slovenski informacijski pooblaščenec je sicer letos evropski dan osebnih podatkov, ki ga zaznamujemo 28. januarja, posvetil izzivom, ki jih prinaša evropska reforma varstva na tem področju, tako za posameznike kot upravljavce. Nova evropska splošna uredba o varstvu osebnih podatkov se bo začela uporabljati 25. maja 2018.