c S

VS ZN danes znova o resoluciji o napadu s kemičnim orožjem v Siriji

12.04.2017 08:37 New York, 12. aprila (STA) - Varnostni svet Združenih narodov bo danes glasoval o novi resoluciji, v kateri poziva sirske oblasti, naj sodelujejo v preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem v sirskem Kan Šejkunu 4. aprila. Po navedbah diplomatov bo Rusija na resolucijo najverjetneje vložila veto, poročajo tuje tiskovne agencije.

Četrti osnutek resolucije o napadu, v katerem je bilo ubitih 87 ljudi, najostreje obsoja napad ter sirsko vlado poziva, naj mednarodnim preiskovalcem omogoči dostop do sirskih letalskih oporišč ter predloži podatke o svojih vojaških operacijah 4. aprila. Osnutek resolucije so skupaj pripravile tri zahodne stalne članice VS ZN, Velika Britanija, Francija in ZDA.

VS ZN bo o resoluciji glasoval ob 15. uri po krajevnem času (21. uri po srednjeevropskem), a kaže, da bo Rusija nanj vložila veto in bo propadel še en poskus odziva VS ZN na napad.

V napadu je bilo ubitih najmanj 87 ljudi, med njimi 31 otrok. Poškodovanih je bilo 160 ljudi. Sirski režim vpleteno v napad zanika, z njim pa se strinja tudi Rusija, ki je doslej vložila veto na sedem resolucij VS ZN, ki so bile kritične do sirskega predsednika Bašarja al Asada.