c S

Poslanci ZL predstavnikom Sveta Evrope predstavili problematiko Romov

12.04.2017 07:00 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Poslance ZL je obiskala delegacija sekretariata okvirne konvencije za zaščito narodnih manjšin Sveta Evrope. Matjaž Hanžek jim je predstavil probleme romske skupnosti pri nas in zakonske rešitve, ki so jih pripravili v ZL, a jih vlada ni podprla. S tem se vlada ne razlikuje od dosedanjih, ki niso imele posluha za romsko problematiko, meni Hanžek.

Sekretariat okvirne konvencije za zaščito narodnih manjšin Sveta Evrope vrši nadzor nad zagotavljanjem pravic do enakosti pred zakonom in enakega pravnega varstva pripadnikov narodnih manjšin v državah EU. Podpisnica konvencije je tudi Slovenija, ki se je zavezala, da bo s svojo ustavo in z zakoni zaščitila manjšine, med drugim tudi Rome.

A po mnenju ZL se ravno romska problematika v Sloveniji ureja prepočasi. Kot so navedli, se vladne strategije oblikujejo predolgo in brez jasnih ciljev, obstoječa zakonodaja je neprimerna in neživljenjska, poleg tega pa država še vedno ni poskrbela za primerno infrastrukturo romskih naselij. Delegacija okvirne konvencije je tako zaprosila poslance ZL, naj podajo oceno stanja.

Hanžek je pojasnil, da so v ZL predlagali zakonske spremembe, ki jih je tudi podprla romska skupnost, a jih je vlada prejšnji teden zavrnila s pojasnilom, da bo sama pripravila sistemske rešitve. "Vladi bi v ZL še verjeli, če ne bi iste argumente poslušali vsakokrat, ko se iščejo rešitve za izboljšanje položaja romske skupnosti v Sloveniji. V tem se vlada Mira Cerarja ne razlikuje od drugih dosedanjih vlad, ki niso imele posluha za romsko problematiko," so prepričani v ZL.

Po Hanžkovem mnenju gre "za veliko ignoranco vlade, ki že tri leta obljublja sistemske rešitve, a do zdaj ni naredila nič". Tako dvomi, da je sposobna v letu pred volitvami pripraviti boljše rešitve od teh, ki so jih pripravili v ZL v sodelovanju z romsko skupnostjo.