c S

UNHCR bo ukinil pisarno v Sloveniji

12.04.2017 07:10 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Vodja regionalnega predstavništva Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Montserrat Feixas Vihe je danes v pogovoru z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem povedala, da bo UNHCR kmalu ukinil svojo pisarno v Sloveniji.

Kot je povedala, bodo v skladu s spremembami organiziranosti pisarno UNHCR v Sloveniji ukinili, naloge pa prenesli na regionalno predstavništvo v Budimpešti.

Kot je pojasnila, gre za vrnitev na stanje, kakršno je bilo pred povečanim migracijskim pritiskom v letih 2015 in 2016. UNHCR se tako odziva na spremenjene razmere na področju migracij. Ker se je stanje v Sloveniji umirilo, bodo kadrovske vire preusmerili predvsem na območje srednjega vzhoda, kjer se soočajo s pomanjkanjem osebja in drugih sredstev pomoči, so po pogovoru sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Šefic in Vihejeva sta govorila tudi o razmerah na področju migracij. Strinjala sta se, da je sodelovanje med notranjim ministrstvom in UNHCR dobro, kar je bilo še posebej pomembno v času migracijske krize, s katero se je Slovenija soočala od jeseni 2015 do marca 2016.

Razmere v regiji in Sloveniji so trenutno stabilne, kljub temu pa se Slovenija pripravlja in sprejema vrsto ukrepov, če bi prišlo do ponovnega povečanja migrantov.

Šefic je izpostavil, da so marca letos ustanovili Urad za oskrbo migrantov in integracijo. Ta bo junija prevzel naloge oskrbe in nastanitve za več kategorij migrantov in bo imel pomembno koordinacijsko nalogo, saj bo koordiniral delo in naloge drugih državnih organov, nevladnih, mednarodnih in drugih organizacij na področju oskrbe in integracije določenih kategorij migrantov ter spremljal migrantsko problematiko.

UNHCR ima v Sloveniji nacionalno pisarno v Ljubljani, ki koordinira delo na terenu, se vključuje v aktivnosti sodelovanja nevladnih organizacij, sodeluje z vladnimi organi in je aktivna na področju informiranja beguncev ter splošne javnosti. Njeni sodelavci so aktivni na terenu v sprejemnih in nastanitvenih centrih na mejah, kjer posebno pozornost namenjajo zaščiti žensk, otrok in drugih ranljivih skupin.

UNHCR v Sloveniji v sodelovanju s partnerji izvaja spremljanje dogajanja na mejah, da bi zagotovil prosilcem za azil dostop do ozemlja in azilnih postopkov in s tem zaščitil prosilce za azil pred prisilnim vračanjem na območje, kjer bi bila njihovo življenje ali svoboda ogrožena. Prizadeva si tudi zagotoviti prosilcem za azil učinkovito pravno svetovanje in informacije in tako preprečiti njihovo upravno pridržanje, piše na spletni strani pisarne UNHCR v Sloveniji.