c S

Spolni škandal odnesel 74-letnega republikanskega guvernerja Alabame

12.04.2017 07:00 Montgomery, 11. aprila (STA) - V ponedeljek je s položaja guvernerja Alabame odstopil 74-letni konservativni republikanec Robert Bentley, ki je priznal dva prekrška v povezavi s financiranjem volilne kampanje. Med drugim je svoji 45-letni politični svetovalki iz sklada za kampanjo dal denar za pokritje pravnih stroškov. Z njo naj bi imel spolno razmerje.

Preiskava je odkrila, da je Bentley Rebeki Caldwell Mason pošiljal vroča sporočila, vendar pa guverner tudi po odstopu trdi, da dlje od sporočil ni šlo. Razmerje naj bi trajalo več let in leta 2015 se je guverner po 50. letih zakona ločil od soproge Dianne Bentley, ki ga je zasačila pri teh sporočilih.

Bentley je potem pošiljal svojo varnostno službo v lov za posnetki in je ustrahoval podrejene, da bi nerodna zadeva ostala skrita. Kongres Alabame je v ponedeljek sprožil postopek odstavitve, Bentley pa je prej sam odstopil, priznal dva finančna prekrška, privolil v plačilo kazni in 100 ur javnih del, ki jih bo opravil kot dermatolog. Nikoli več se ne sme potegovati za politični položaj.

Afera je toliko bolj odmevala, ker je bil Bentley v preteklosti baptistični duhovnik, v politiki pa je zagovarjal družinske vrednote.