c S

Nemčija bo begunce vračala na Madžarsko le po zagotovilu o ustreznem ravnanju

12.04.2017 07:07 Berlin, 11. aprila (STA) - Nemčija bo prosilce za azil na Madžarsko vračala le v primeru, če bodo madžarske oblasti zagotovile, da bodo z njimi ravnali v skladu s standardi EU, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Gre za podatek iz dokumenta nemškega notranjega ministrstva ter urada za migracije in begunce z datumom 6. april, ki se nanaša na postopek v skladu z dublinsko uredbo, po kateri morajo begunci zaprositi za azil v prvi članici unije, v katero vstopijo. Madžarska vlada premierja Viktorja Orbana doslej ni kazala pripravljenosti na sprejemanje beguncev, ki bi jih ji vrnile druge članice unije.

Visoki komisariat ZN za begunce je v ponedeljek pozval k ustavitvi vračanja beguncev na Madžarsko, dokler ta ne bo ravnala skladno z mednarodnim pravom. Ob tem je opozoril, da od uveljavitve nove madžarske zakonodaje 24. marca nove prosilce za azil, tudi otroke, mlajše od 14 let, ves čas trajanja azilnega postopka zadržujejo v dveh migrantskih centrih ob meji s Srbijo, obdanih z visoko bodečo žico.

"Razmere za prosilce za azil, ki so bile že prej zaskrbljujoče," so se od uveljavitve nove zakonodaje še zaostrile," je ocenil visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi.