c S

Trump potrdil vstop Črne gore v zvezo Nato

12.04.2017 07:07 Washington, 11. aprila (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je danes potrdil vstop Črne gore v zvezo Nato oziroma je potrdil takšno odločitev ameriškega senata iz 28. marca letos s formalno izjavo, da priključitev Črne gore ne bo povečala proračunskega deleža ZDA v zavezništvu ali zmanjšala financiranja drugih vojaških potreb ZDA.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je ob tem sporočil, da je bila zveza Nato vse od leta 1949 ključnega pomena za mir in varnost v Evropi, da gre za zavezništvo interesov in vrednot, Trump pa se veseli 25. maja, ko se bo v Bruslju srečal z drugimi voditelji držav članic Nata.

Tam bo tudi črnogorski predstavnik, kar drugim državam, ki si želijo vstopa, pošilja sporočilo, da so vrata odprta, države Zahodnega Balkana pa lahko same odločajo o svoji prihodnosti in partnerjih brez zunanjega vpletanja ali zastraševanja.

Spicer je prav tako sporočil, da bodo ZDA utrjevale že tako trdne odnose s Črno goro in se veselijo njenega vstopa kot 29. članice zveze Nato. Trump je ob tem čestital Črnogorcem za vztrajanje in zavezo demokratičnim vrednotam Nata.

Trump je med kampanjo kritiziral druge članice zavezništva, ki ne plačujejo dovolj v skupni proračun in celo namigoval, da bo ameriška pomoč odvisna od poravnavanja računov. To je razveselilo Rusijo, ki je proti širitvi zavezništva, vendar pa je Trump po izvolitvi na položaj predsednika omilil kritike ter ohranil dosedanjo politiko ZDA.

Trump se bo v sredo srečal v Beli hiši z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

ZDA so bile sicer predzadnja članica, ki je ratificirala pristopno pogodbo Črne gore. Predvidoma maja jo bo ratificirala še Španija, kot zadnja pa jo bo še bodoča članica Črna gora.