c S

V Turčiji aretirali 19 podpornikov IS, ki so načrtovali sabotažo referenduma

12.04.2017 07:06 Ankara, 11. aprila (STA) - Turške oblasti so danes v Izmirju pridržale 19 domnevnih podpornikov teroristične organizacije Islamska država (IS), ki naj bi ta konec tedna načrtovali sabotažo glasovanja na referendumu o ustavnih spremembah, poročajo turški mediji. Med racijami so pridržali deset Turkov in devet Sircev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija v Izmirju je začela preiskavo načrtovanih napadov, ki naj bi preprečili ljudem, da v nedeljo oddajo svoj glas. Dodali so, da so osumljenci nameravali "sabotirati" glasovanje, ne da bi podali več podrobnosti. V racijah so sodelovali policisti in obveščevalne agencije.

Med racijo so našli več dokumentov povezanih z IS, jopičev in digitalni material, ki ga morajo še preiskati. Niso pa namignili na to, ali so našli tudi eksplozivna sredstva ali orožje.

Pridržane sumijo, da so bili v stiku s člani IS v Siriji.

V zadnji izdaji revije Al Naba je IS pozval k napadom na volišča v Turčiji. Turki bodo v nedeljo glasovali, ali bi sedanji parlamentarni sistem zamenjali s predsedniškim, v katerem bi turški predsednik na račun parlamenta dobil veliko dodatnih pooblastil.