c S

Po dveh mesecih znova obnovili ciprska pogajanja

12.04.2017 07:02 Nikozija, 11. aprila (STA) - Po dveh mesecih prekinitve sta danes vodja ciprskih Turkov Mustafa Akinci in ciprski predsednik Nikos Anastasiades nadaljevala pogovore pod okriljem Združenih narodov o vnovični združitvi Cipra. Dogovorila sta se za štiri nova srečanja v okviru novega kroga pogajanj. Prvo srečanje bo 20. aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Upam, da bo nov krog pogajanj privedel do točke, ko bomo lahko rekli, da je prišlo do zbližanja, ki vodi k rešitvi ciprskega vprašanja," je povedal Anastasiades po triurnih pogovorih.

Pozdravil je obnovo dialoga, na katerem je po njegovih besedah prišlo do plodne izmenjave mnenj. Poudaril pa je, da časovnega okvira za dosego dogovora ni, da pa bo rešitev morala upoštevati bojazni obeh skupnosti.

Anastasiades in Akinci sta se sestala v tamponskem območju, ki je pod nadzorom ZN, ob navzočnosti odposlanca ZN Espena Bartha Eideja.

Voditelja sta pogovore za ponovno združitev razdeljenega otoka obnovila maja 2015. Februarja letos pa je Akinci svojo udeležbo odpovedal v znak protesta zaradi sprejema spornega zakona v parlamentu Republike Ciper, ki je v šolah določal obeležitev referenduma iz leta 1950 v podporo združitve Cipra z Grčijo. Manjšinski ciprski Turki tej združitvi še vedno nasprotujejo. Za pogajalsko mizo se je vrnil, ko so z dopolnili iz zakona umaknili obeležitev referenduma na šolah.

Ciper je razdeljen od leta 1974. Takrat so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov, ki ga je podpirala vojaška hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka. Tam so kasneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki pa jo priznava samo Turčija.