c S

Danes predvidoma zaključne besede v sojenju za smrt Janka Jamnika

12.04.2017 07:37 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo danes verjetno ena zadnjih obravnav v sojenju Milku Noviču, ki je obtožen, da je decembra 2014 ustrelil direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Novič krivdo ves čas zanika. Predvidene so zaključne besede obrambe in tožilstva. Tudi izrek sodbe bi lahko bil še ta teden.

Jamnika so ustrelili 16. decembra 2014 v večernih urah na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, kamor se je takrat pripeljal na službeno zabavo. Storilec je Jamniku na parkirišču prišel za hrbet in ga dvakrat ustrelil v glavo, nato pa pobegnil. Hudo poškodovanemu Jamniku so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer pa je nekaj dni kasneje umrl.

Kmalu po umoru so preiskovalci prijeli Noviča in ga ovadili umora. Preiskava je pokazala, da za čas kaznivega dejanja ni imel alibija, na zaslišanju se ni zagovarjal, policija pa je bila ob vložitvi ovadbe prepričana, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora. Sodišče mu je takrat tudi odredilo pripor.

Novičeva obramba že ves čas trdi, da je bila Noviču zadeva podtaknjena. Pod vprašaj postavljajo tudi dokaze, predvsem najdene delce smodnika na Novičevih laseh, rokah in oblačilih. Novič ves čas vztraja, da se je njegova jakna z delci smodnika kontaminirala, ko je na strelišču, ki ga je obiskoval, jakno odložil na polico za prostorom za streljanje. Nazadnje pa je streljal poleti leta 2013.

Novič je bil zaradi ponovitvene nevarnosti v priporu vse do 7. decembra lani. Tedaj mu je sodišče, po zaslišanju nemškega izvedenca balistične stroke Axla Mantheia, ki je postavil dvom v trdnost dokazov tožilstva, pripor odpravilo.

Manthei je namreč dejal, da na podlagi delcev, najdenih na Novičevih rokah, ne more neizpodbitno trditi, da je ta decembra 2014 dejansko streljal. Slovenski izvedenec iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija Franc Sablič pa je v svojem zadnjem dopolnjenem mnenju navedel, da "z verjetnostjo, ki meji že na gotovost", ocenjuje, da taka kontaminacija las in rok obtoženega, na način, kot ga navaja Novič, praktično ni mogoča.