c S

Vlada bo v DZ predstavila osnutek nacionalnega reformnega programa

12.04.2017 07:36 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Odbor DZ za finance se bo danes seznanil z osnutkom nacionalnega reformnega programa za obdobje 2017-2018, v katerem ključna cilja države ostajata krepitev gospodarske rasti in stabilnost javnih financ. Obravnavala ga bodo še nekatera druga delovna telesa, nato pa ga bo vlada skupaj s programom stabilnosti poslala v Bruselj.

Nacionalni reformni program skupaj s programom stabilnosti sestavlja vsakoletni dvojček dokumentov, ki postavljata smernice za reforme in javnofinančne ukrepe v naslednjem obdobju. Na podlagi ocene obeh dokumentov Evropska komisija za vsako od članic pripravi priporočila, o katerih nato razpravljajo tudi članice unije.

Dokument kot ključne ukrepe za dolgoročno stabilnost javnih financ navaja strukturne reforme, kot sta zdravstvena reforma in sistem dolgotrajne oskrbe. Napoveduje tudi pripravo nabora usmeritev za nadaljnje spremembe v pokojninskem sistemu.

Vlada se je že lotila tudi priprave sprememb financiranja občin, napoveduje sprejem večletnega dogovora o plačah v javnem sektorju ter pripravlja ukrepe za bolj učinkovito porabo sredstev za transferje posameznikom in gospodinjstvom.

Na področju davčne zakonodaje vlada izpostavlja prenovo pavšalne obdavčitve ter sistema obdavčitve nepremičnin.

Čeprav so se razmere na trgu dela v zadnjih dveh letih bistveno izboljšale, vlada načrtuje še nove ukrepe na trgu dela, med katerimi bo imelo pomembno vlogo spodbujanje povečevanja delovne aktivnosti starejših.

Podjetja lahko pričakujejo zmanjšanje administrativnih oz. zakonodajnih bremen ter lažji dostop do financiranja. Pomembna vsebina programa so tudi investicije, med njimi projekt drugega železniškega tira Divača-Koper kot tudi ureditev proizvodne cone v občini Hoče-Slivnica, kamor prihaja multinacionalka Magna.