c S

V Bruslju danes sestanek o izvajanju sistematičnega nadzora na meji EU

12.04.2017 07:46 Bruselj, 12. aprila (STA) - V Bruslju bo danes potekal poseben sestanek predstavnikov Evropske komisije s strokovnjaki držav članic EU glede izvajanja uredbe o sistematičnem nadzoru potnikov na zunanjih schengenskih mejah. Sestanek je sklicala komisija, na njem pa bodo govorili o težavah, ki se zaradi izvajanja novih pravil pojavljajo na mejah.

Uredba, ki je v veljavo stopila prejšnji petek, predvideva sistematičen nadzor vseh potnikov, ne le državljanov tretjih držav, kot doslej, temveč tudi državljanov EU, ob vstopu in izstopu.

Zaradi dolgih zastojev, ki so nastali zaradi ukrepa, sta Slovenija in Hrvaška že v nedeljo začasno delno opustili izvajanje sistematičnega nadzora, ki je bil uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma.

Kot so v ponedeljek sporočili s slovenskega notranjega ministrstva, se je policija na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji odločila, da je upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opustila sistematični nadzor pri potnikih, ki so predstavljali manjše varnostno tveganje. "Ukrep ne predstavlja odstopa od veljavnega schengenskega pravnega reda," so poudarili.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos je medtem v zvezi s to odločitvijo v ponedeljek opozoril, da je treba pri morebitnem odstopanju od pravil obvezno izvesti oceno varnostnega tveganja.