c S

Todorić tudi uradno ni več na čelu Agrokorja

11.04.2017 15:33 Zagreb, 11. aprila (STA) - Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za reševanje koncerna Agrokor Ante Ramljak je od danes v sodnem registru vpisan kot oseba, ki zastopa družbo. Na čelu družbe tako tudi uradno ni več lastnika Agrokorja Ivice Todorića. Zagreb je medtem že zapustil Antonio Alvarez III., ki so ga za direktorja za prestrukturiranje imenovale banke upnice.

Ramljak bo popoldne predstavil prve ukrepe, ki jih namerava izpeljati v koncernu, pričakovati pa je, da bo predstavil nekatere nove najožje sodelavce. V ponedeljek je že povedal, da je s prevzemom njegovega vodenja mandat dosedanji upravi potekel.

Vladni pooblaščenec je imel v ponedeljek in danes vrsto srečanj z akterji, ki sodelujejo pri sanaciji in stabilizaciji poslovanja koncerna. Kot enega najpomembnejših je označil srečanje z bankami upniki glede pogojev novega posojila v višini 150 milijonov evrov, ki so ga koncernu pripravljene odobriti.

Nekaj uglednih mednarodnih svetovalnih hiš, ki se ukvarjajo s prestrukturiranjem podjetij, je pozval, naj se prijavijo na razpis, ki ga bodo objavili z namenom določitve načina preoblikovanja največje hrvaške družbe.

Hrvaški mediji pa so poročali, da je dosedanji glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Alvarez III. odšel iz Hrvaške, saj da nima namena sodelovati pri prestrukturiranju Agrokorja. Alvarez je v Agrokor vstopil na željo bank upnic, preden je država prevzela odgovornost za reševanje krize v sistemsko pomembni hrvaški družbi.

Svetovalna hiša Alvarez & Marsal po neuradnih podatkih ne bo sodelovala na razpisu, saj naj bi svoje storitve zagotavljala le na povabilo. A na Hrvaškem ocenjujejo, da bi Ramljak pridobil veliko časa, če bi zahteval njeno pomoč, saj je ta v preteklih tednih že opravila poglobljeno analizo poslovanja Agrokorja.