c S

Delodajalske organizacije s pozivom Cerarju k pripravi konkretnih podlag za zdravstveno reformo

11.04.2017 15:32 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Pet delodajalskih organizacij je na premierja Mira Cerarja naslovilo skupen dopis, v katerem so ga zaprosili, naj pozove pristojno ministrstvo k pripravi takšnih vsebinskih in pravnih podlag ter finančnih ocen, ki bodo omogočile celovito strokovno delo tudi na vsebini predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

V trgovinski zbornici, združenju delodajalcev, gospodarski zbornici, obrtno-podjetniški zbornici in združenju delodajalcev obrti in podjetnikov so soglasni, da brez konkretnih izračunov učinkov na gospodarstvo in na posameznika ter brez podrobnejših obrazložitev posameznih členov obravnava predloga zakona ni možna.

Po njihovem mnenju gre za nedodelan zakonodajni okvir, ki ga ni mogoče celovito strokovno obravnavati brez poznavanja preostalih zakonodajnih podlag, ki bodo urejale dolgotrajno oskrbo, zdravstveno dejavnost, upravljanje javnih zavodov, kakovost in varnost v zdravstvu, itd.

Zato so na Cerarja naslovili dopis, naj pozove ministrstvo za zdravje k pripravi takšnih vsebinskih in pravnih podlag. "Na ta način se bo reprezentativnim delodajalskim organizacijam vendarle omogočilo soodločanje pri ključnih sistemskih rešitvah, ki bodo zagotovile racionalnejšo porabo obstoječih sredstev in boljšo organizacijo izvajalcev ter različne oblike financiranja našega zdravstvenega sistema v prihodnje, če bodo to potrebo nakazali podrobnejši finančni izračuni," so prepričani delodajalci.

Svoja pričakovanja o predvideni zdravstveni reformi so delodajalci vladni strani izrazili že v okviru razprav Ekonomsko-socialnega sveta, pa tudi v več dopisih ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, a, kot opozarjajo, vseh gradiv vse do vključno danes še vedno niso prejeli. Zato se delodajalci pogajanj o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso udeleževali.

Pričakujejo pa, da bodo lahko svoje poglede in pričakovanja glede celovite zdravstvene reforme na skupnem sestanku predstavili predsedniku vlade.