c S

Zunanji ministri G7 za Sirijo brez Asada

11.04.2017 13:54 Pisa, 11. aprila (STA) - Zunanji ministri G7 so se danes na srečanju v italijanski Lucci strinjali, da v Siriji ni možna mirna prihodnost z Bašarjem al Asadom na oblasti, je sporočil francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault. Ministri pa se niso strinjali glede uvedbe dodatnih sankcij proti Siriji in Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ayrault je bil kritičen do Rusije. "To je dovolj. Treba je končati s hipokrizijo in se jasno vrniti k političnemu procesu," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"To ni agresiven pristop do Rusije, ampak bolje rečeno podajanje roke z jasnimi namerami," je dodal. Po njegovem imajo v Moskvi sedaj možnost, da zagrabijo priložnost in se oddaljijo od strahot Asadovega režima.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki bo nadaljeval pot v Moskvo, je pozval Rusijo, da mora zavzeti strogo stališče v sirski državljanski vojni. Po njegovem se mora Moskva odločiti, ali želi sodelovati z ZDA in njenimi zavezniki ali pa s sirskim režimom, Iranom in šiitsko skupino Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podobno kot je povedal že Ayrault, tudi v Washingtonu zagovarjajo prihodnost Sirije brez Asada. "Upamo, da Bašar al Asad ne bo del prihodnosti," je po poročanju AFP dejal Tillerson.

Dodal je, da se ZDA v Siriji in Iraku še vedno primarno borijo proti teroristični skupini Islamska država (IS), a da ZDA ob novih dogodkih ocenjujejo svoje strateške možnosti in priložnosti, da zmanjšajo količino nasilja v Siriji.

Se pa ministri G7 niso uspeli strinjati glede britanskega predloga, da bi uvedli dodatne sankcije proti Siriji in Rusiji, je sporočil italijanski zunanji minister Angelino Alfano.

"Trenutno še ni konsenza glede novih sankcij kot učinkovitega orodja, da se doseže cilj, ki smo si ga zastavili," je dejal. Po njegovem Rusije ne bi smeli "potisniti v kot", ampak je treba vzdrževati dialog, saj ima Rusija velik vpliv na sirskega predsednika.

V Lucci so se danes zbrali zunanji ministri iz ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Japonske in Kanade ter predstavniki Evropske unije in zunanji ministri iz Savdske Arabije, Turčije, Jordanije, Katarja in Združenih arabskih emiratov. Govorili so predvsem o krizi v Siriji in reševanju te.

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden ukazal bombardiranje sirskega vojaškega letališče po kemičnem napadu na civiliste, za kar je Washington obtožil Damask. V ponedeljek je Bela hiša zagrozila, da bo znova napadla, če bo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada spet uporabil kemično orožje.

Ameriške napade sta glavna zaveznika Sirije Rusija in Iran že obtožila za neodgovorne in nasprotujoče.

Na dnevnem redu srečanja zunanjih ministrov G7 so sicer pogovori o jedrskem programu Severne Koreje in ameriški odločitvi, da tja do korejskega polotoka pošlje vojne ladje, pa tudi o konfliktu v Ukrajini in Libiji, terorističnih grožnjah in migracijah. Srečanje zunanjih ministrov služi pripravam na vrh G7, ki bo prihodnji mesec v Taormini na Siciliji. Po napovedih se ga bo prvič udeležil tudi Trump.