c S

Na jugu BiH grozijo z blokado meje s Hrvaško

11.04.2017 13:51 Neum/Zagreb, 11. aprila (STA) - Župan občine Neum v Bosni in Hercegovini Živko Matuško je danes napovedal, da bodo prebivalci čez 14 dni blokirali mejna prehoda s Hrvaško, da bi opozorili na izjemne težave v cestnem prometu zaradi izvajanja sistematičnega nadzora zunanje meje Evropske unije. Izpostavil je, da nova pravila ogrožajo običajno življenje ljudi.

Matuško je v pismu oblastem v BiH in medijem opozoril, da je zaradi gneče na mejnih prehodih v Neumu pogosto prometni kolaps, ki ovira običajno delovanje nujne medicinske pomoči, gasilcev, policije in ostalih.

Kot je dodal, je čista sreča, da še nihče ni umrl zaradi nezmožnosti posredovanja nujnih služb. Tudi državljani so se pritožili, da zaradi težav v prometu ne morejo opravljati svojih rednih obveznosti, na primer voziti otrok v šolo. Župan je zahteval odprtje še dveh maloobmejnih prehodov za vse prebivalce.

V Neumu izpostavljajo, da popoln prometni kaos grozi v času glavne turistične sezone na Hrvaškem, ker je prehod skozi ozek pas BiH pri Neumu edina kopenska povezava Hrvaške z jugom Dalmacije in Dubrovnikom.

Matuško je pojasnil, da v dveh tednih pričakujejo ukrepe pristojnih institucij, če ne bo premikov, pa bodo pripravili proteste, vključno z blokadami prometa čez Neum in mejnih prehodov na bosansko-hercegovski strani.

Spomnil je, da so večkrat opozorili na prometne težave v Neumu, od kar je Hrvaška julija 2013 postala članica EU.

Hrvaška izvaja nadzor meje z BiH, Srbijo in Črno goro v skladu s schengenskimi pravili, ker se pospešeno pripravlja za vstop v schengensko območje.