c S

V Bruslju v sredo sestanek glede izvajanja nadzora na mejah

11.04.2017 13:24 Bruselj, 11. aprila (STA) - Evropska komisija je danes potrdila, da bo v sredo dopoldne v Bruslju potekal poseben sestanek komisije s strokovnjaki držav članic glede izvajanja uredbe o sistematičnem nadzoru potnikov na zunanjih schengenskih mejah. Kot so pojasnili, bodo na njem govorili o težavah, ki se zaradi izvajanja novih pravil pojavljajo na mejah.

Uredba, ki je v veljavo stopila prejšnji petek, predvideva sistematičen nadzor vseh potnikov, ne le državljanov tretjih držav, kot doslej, temveč tudi državljanov EU, ob vstopu in izstopu.

Zaradi dolgih zastojev, ki so nastali zaradi tega ukrepa, sta Slovenija in Hrvaška že v nedeljo začasno delno opustili izvajanje sistematičnega nadzora, ki je bil sicer uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma.

Kot so v ponedeljek sporočili s slovenskega notranjega ministrstva, se je policija na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji odločila, da je upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opustila sistematični nadzor pri potnikih, ki so predstavljali manjše varnostno tveganje. "Ukrep ne predstavlja odstopa od veljavnega schengenskega pravnega reda, saj so tovrstni postopki v že omenjeni uredbi tudi predvideni," so poudarili.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos je medtem v zvezi s to odločitvijo v ponedeljek opozoril, da je treba pri morebitnem odstopanju od pravil obvezno izvesti oceno varnostnega tveganja, ter za ta teden napovedal poseben sestanek s strokovnjaki iz članic, na katerem bodo govorili o težavah.

Kot poroča bruseljski spletni medij EUobserver, o težavah zaradi sistematičnega nadzora vseh potnikov poročajo tudi z letališč v Španiji in Grčiji. Grška policija je tako že sporočila, da so za pol leta opustili izvajanje nadzora za državljane EU na letališčih, saj morajo zaradi starih grških osebnih izkaznic podatke o potnikih v sistem vnašati ročno.