c S

Na Upravni enoti Ljubljana lani za šest odstotkov več upravnih postopkov

11.04.2017 13:24 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Upravna enota Ljubljana je lani vodila 133.612 upravnih postopkov, kar je dobrih šest odstotkov več kot leto prej, med drugim tudi zaradi množičnega preteka veljavnosti osebnih dokumentov, je o delu upravne enote povedal njen načelnik Lovro Lončar. Ob tem je izpostavil, da se je lani povečalo število sklenitev zakonskih zvez za 11 odstotkov.

Kot je na novinarski konferenci o delu Upravne enote Ljubljana v lanskem letu povedal Lončar, je zadnji dan v letu 2016 ostalo nerešenih malo več kot 6800 upravnih zadev, kar 6,6 odstotka več kot leto prej. Razlogi za večje število nerešenih zadev je po njegovih besedah v večjem številu novih vlog na področjih okolja in prostora, tujcev ter vojnih veteranov. V primerjavi z letom 2015 pa so lani rešili dobrih 7800 upravnih zadev več.

Načelnik upravne enote je poudaril, da so ob povečanju števila zadev ohranili enak strokoven nivo reševanja zadev, kar je pokazala tudi anketa o zadovoljstvu strank z njihovimi storitvami. Povprečna ocena zadovoljstva strank je bila 4,66.

Lansko leto je bilo poslovanje upravne enote po Lončarjevih besedah zelo zahtevno, prav zaradi povečanja števila prejetih zadev. Kljub temu so nadaljevali izvajanje ukrepov za racionalizacijo poslovanja, med drugim z zaprtjem štirih krajevnih uradov, in sicer Horjul, Dol pri Ljubljani, Polhov Gradec in Preserje, ter zmanjšanje materialnih stroškov za dobrih sedem odstotkov in pol.

Povečale so se tudi aktivnosti na različnih področjih. Med drugim se je po navedbah načelnika lani povečalo število sklenitev zakonskih zvez, vseh skupaj je bilo 745, kar je 11 odstotkov več kot leta 2015, ko so jih sklenili 673. Poleg tega je Upravna enota Ljubljana v lanskem letu aktivno sodelovala v pripravi na pilotni projekt oblikovanja skupne finančno-računovodske službe, ki je stekel s 1. januarjem za pet upravnih enot, in sicer poleg Ljubljane še za upravne enote Vrhnika, Logatec, Domžale in Grosuplje.

Lani so začeli tudi s podeljevanjem dovoljenj in licenc dimnikarskim službam v skladu z zakonom o dimnikarskih storitvah. V veljavo je stopil nov zakon o voznikih, zato so lani izvedli tudi številne dejavnosti in priprave za njegovo nemoteno izvedbo.

Iz poslovnega načrta za letos pa je načelnik izpostavil, da bodo nadaljevali izvajanje ukrepov za racionalizacijo poslovanja z enakomerno obremenjenostjo uslužbencev, aktivnosti na področju izboljšanja čakalnih vrst in na področju morebitne reorganizacije upravne enote ob morebitni selitvi ter aktivnosti na področju racionalizacije poslovanja krajevnih uradov.

Lončar je še dodal, da bodo letos na spletni strani upravne enote uvedli razvid čakalnih vrst na sektorju za upravne notranje zadeve na Tobačni ulici, poleg tega pa bodo večjo pozornost namenili zaključevanju odprtih denacionalizacijskih postopkov.