c S

Ministrstvo pritrdilo ravnanju črnomaljske županje glede zavrnitve referenduma

11.04.2017 13:22 Črnomelj, 11. aprila (STA) - Ministrstvo za javno upravo je glede pobude, ki jo je civilna iniciativa proti migrantskemu centru v primeru zavrnitve referendumske pobude nanj naslovila v zvezi z ravnanjem črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič, pritrdilo županji. Dejstva in okoliščine niso dozorele do stopnje, da bi županjo pozvali k spoštovanju zakonodaje, je ugotovilo.

Omenjeno ministrstvo je v odgovoru k podaji predloga državnemu zboru za razrešitev županje Občine Črnomelj, ki ga je vložila omenjena belokranjska civilna iniciativa, zapisalo, da glede na navedeno argumentacijo meni, da županja "pri svojem delovanju ne ravna v nasprotju z zakonodajo, ki ureja delovanje lokalne samouprave niti ne ravna v nasprotju s sodbo upravnega sodišča".

To je sicer v sodbi navedlo, da je tožbi civilne iniciative ugodilo in ugotovilo, da je bil izpodbijani decembrski akt, s katerim je občina zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra, nezakonit.

Po omenjeni sodbi so črnomaljski svetniki januarja razveljavili sklep, ki se je nanašal na morebitno postavitev začasnega migrantskega centra na občinskem območju in zaradi katerega je tamkajšnja civilna iniciativa vložila referendumsko pobudo. To so storili, da bi se izognili dvomom, ali so pristojni za sprejem kakršnihkoli odločitev v zvezi z migranti, so takrat sporočili z občine.

Civilna iniciativa se je nato na omenjeno razveljavitev odzvala s pozivom županji k odstopu, na pristojno ministrstvo pa je vložila poziv, naj DZ predlaga njeno razrešitev.

S črnomaljske občine, kjer so se danes odzvali na mnenje ministrstva za javno upravo, so sporočili, da je občina prejela odgovor, v katerem omenjeno ministrstvo meni, da županja "pri svojem delovanju ne ravna v nasprotju z zakonodajo, ki ureja delovanje lokalne samouprave, niti ne ravna v nasprotju s sodbo upravnega sodišča. S tem je pobuda Civilne iniciative proti begunskemu centru, da se županjo razreši, neutemeljena," so še zapisali.

Civilna iniciativa se je za vložitev pobude za izvedbo občinskega referenduma glede njegove postavitve odločila decembra lani. V pobudi je zapisala, da se referendumsko vprašanje glasi, ali so občani za to, da se uveljavi občinski sklep, ki dopušča možnost postavitve sprejemno-registracijskega migrantskega centra v občini.

Županja je nato ob zavrnitvi referendumske pobude decembra lani pojasnila, da na občini menijo, da za referendum ni pravne podlage in da so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine, civilna iniciativa pa se je na zavrnitev pritožila na sodišče.