c S

Malala Jusafzai postala najmlajša glasnica miru ZN

11.04.2017 10:55 New York, 11. aprila (STA) - Zagovornica pravic deklic in žensk, Pakistanka Malala Jusafzai, je postala doslej najmlajša glasnica miru Združenih narodov. 19-letnico, ki se bo pri svojem delu osredotočila na izobraževanje deklic, je na položaj na slovesnosti v New Yorku imenoval generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

"Ko izobrazimo deklice, spremenimo vso skupnost in vso družbo," je ob imenovanju za glasnico miru dejala Malala. Ob tem je vzpodbudila vse deklice, naj verjamejo vase. "Če želite, da bo vaša prihodnost svetla, morate začeti delati zdaj," je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Malala je najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki jo je dobila leta 2014. Aktivistka, ki je leta 2012 v Pakistanu preživela napad talibanov, je ustanovila fundacijo, ki je namenjena podpori izobraževalnih projektov za dekleta v državah v razvoju.

"Na tem odru sem stala pred skoraj tremi leti in pol, ko sem bila stara 16 let in ko je bil moj prvi nastop po napadu. Takrat sem svetu sporočila, da je izobrazba temeljna človekova pravica vsake deklice. Danes znova stojim tukaj in ponavljam isto," je dejala Malala pred zbranimi na sedežu ZN, med katerimi so bile tudi študentke.