c S

Nekdanja prva moža družbe MTB obsojena na zaporni kazni

11.04.2017 09:18 Maribor, 11. aprila (STA) - Mariborsko sodišče je nekdanja prva moža propadlega mariborskega gradbinca MTB Blaža Mlinariča in Viktorja Lednika zaradi oškodovanja upnikov obsodilo na zaporni kazni. Po za zdaj še nepravnomočni odločitvi sodišča bi moral lastnik družbe Mlinarič v zapor za dve leti, nekdanji direktor Lednik pa za leto in tri mesece, piše Večer.

Kot piše časnik, je sodni senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Barbara Nerat, odločil, da sta Mlinarič in Lednik kriva oškodovanja upnikov v višini 201.600 evrov. Izigrala naj bi jih zato, ker storitve, povezane družbe MTB Biro v enem od projektov v Medvodah po pogodbi iz leta 2008 niso bile opravljene, bile pa so plačane.

Sodišče je tako potrdilo očitek tožilstva o izčrpavanju nekoč pomembnega mariborskega gradbenega podjetja, saj se je zaradi plačanega zneska zmanjšalo njegovo premoženje. Obremenjenost s fiktivnimi računi je pozneje vplivala tudi na nižje poplačilo upnikov podjetja, ki je leta 2011 pristalo v stečaju, piše Večer.

Ob izrečeni zaporni kazni po več kot dve leti trajajočem sodnem procesu je sodišče obsojenima naložilo tudi povrnitev dobrih 200 tisočakov, kar je preko premoženjsko-pravnega zahtevka terjala stečajna upraviteljica MTB Milena Sisinger, in plačilo stroškov kazenskega postopka. Obsojena sta sicer ves čas zavračala krivdo, sodbe pa nista želela komentirati.

Tožilec Niko Pušnik je bil kljub blažji kazni od predlagane s sodbo zadovoljen, razmišlja pa o pritožbi glede njihove neuspele zahteve za zavarovanje zahtevka stečajne upraviteljice. Zahteval je namreč, da se sodišče do pravnomočnega razpleta zadeve "usede" na Mlinaričeve denarne prejemke in nepremičnine, čemur pa sodni senat ni ugodil, še dodaja časnik.