c S

V torek pred beneškim sodiščem Rok Žavbi

11.04.2017 08:54 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Sodišče v Benetkah bo v torek sodilo Slovencu Roku Žavbiju, ki mu sodijo zaradi novačenja borcev za skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS). Sojenje bo zaprto za javnost in naj bi se bo odvilo v nekaj urah, je danes poročala POP TV.

Kot navaja omenjena televizija, bo moral Žavbi odsedeti do 10 let zaporne kazni. Zaslišanja na sodišču ne bo, saj so ga že opravili, trajalo pa je kar 14 ur. Med zaslišanjem je Žavbi predal tudi stike in elektronska sporočila. S priznanjem, da je sodeloval s skrajneži, in s predajo kontaktov italijanskim preiskovalcem pa si je za tretjino znižal kazen.

Na sodišču bo imel Žavbi možnost, da pove svoje mnenje. Pred pravnomočnostjo sodbe pa mora miniti še 30 dnevni pritožbeni rok.

Sodnik beneškega sodišča bo v torek odločal, ali je Žavbi priznal sodelovanje s skrajneži le za čim nižjo kazen ali je bil le marioneta v rokah voditelja skrajne muslimanske ločine vahabitov imama Bilala Bosnića. Žavbi je osumljen novačenja tujih borcev za Islamsko državo. Na Bosnićevo zahtevo naj bi v Italiji izuril dva borca, ki sta nato odšla v Sirijo, še navaja POP TV.

Žavbi je v italijanskem priporu že skoraj leto dni. Slovenska policija ga je prijela 6. maja v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah.