c S

Madžarski predsednik podpisal sporni zakon o visokem šolstvu

11.04.2017 08:54 Budimpešta, 10. aprila (STA) - Madžarski predsednik Janos Ader je danes podpisal sporni zakon o visokem šolstvu, ki bi lahko privedel do zaprtja ugledne zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU), ki jo je ustanovil na Madžarskem rojeni milijarder George Soros. Proti zakonu je sicer v nedeljo zvečer v Budimpešti protestiralo več 10.000 ljudi.

Zakon po Aderjevih besedah ne krši svobode učenja ali poučevanja, ki je zagotovljena v madžarski ustavi, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Predsednikov podpis je bil še zadnji korak do uveljavitve zakona.

V madžarski prestolnici je v nedeljo več 10.000 ljudi protestiralo proti novemu zakonu, ki so vzklikali "Ne podpiši, Janos!". V rokah so imeli tudi transparente z napisom "Veto!" Po navedbah organizatorjev se je v Budimpešti na največjih protivladnih protestih v zadnjih treh letih zbralo približno 60.000 do 70.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je zakon naletel na kritike v tujini, vključno z Washingtonom, Brusljem in med akademiki.

Nova pravila, ki jih je parlament sprejel prejšnji torek, uvajajo stroge omejitve za tuje univerze. Tiste, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, ne bodo več mogle podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj bo tudi delovanje tovrstnih neevropskih univerz tudi v njihovi matični državi. Gre za pogoj, ki ga CEU, registrirana v ZDA, ne izpolnjuje, saj nima kampusa v ZDA.

Poslanci v 199-članskem parlamentu, v katerem ima večino stranka premierja Viktorja Orbana, so zakon sprejeli z 123 glasovi za in 38 proti. Kritiki v zakonu vidijo nov napad na Sorosa, ki ga je Orban že večkrat obtožil, da se želi vmešavati v politiko in da želi spodkopati Evropo s podporo odprtim mejam.

Na univerzi se trenutno izobražuje 1400 študentov iz 100 držav. Univerza, ki jo je Soros ustanovil v začetku 90. prejšnjega stoletja, se uvršča med 50 najboljših univerz s področja političnih znanosti in mednarodnih študij.