c S

Južne članice EU razumejo ameriške napade v Siriji

11.04.2017 08:50 Madrid, 10. aprila (STA) - Voditelji sedmih južnoevropskih članic EU so danes na vrhu v Madridu sporočili, da razumejo ameriške napade na vojaško letališče v Siriji po napadu s kemičnim orožjem v kraju Kan Šejkun, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Napad ZDA na letalsko oporišče v Siriji ima razumljiv cilj odvračanja od programa in uporabe kemičnega orožja in je bil omejen na to nalogo," so v skupni izjavi izpostavili voditelji Francije, Italije, Španije, Portugalske, Grčije, Malte in Cipra. Ob tem so najostreje obsodili napad s kemičnim orožjem 4. aprila, v katerem je umrlo najmanj 87 ljudi.

V skupni izjavi z vrha v Madridu piše še, da je uporaba kemičnega orožja v Siriji vojni zločin, ne glede na to, ali ga uporablja režim sirskega predsednika Bašarja al Asada ali skrajna skupina Islamska država. Sedmerica južnoevropskih držav ocenjuje, da bodo morali vse storilce, ko jih bodo odkrili, obsoditi zaradi kršitev mednarodnega prava in proti njim uvesti sankcije v okviru ZN.

Izpostavljajo še, da sirskega konflikta ni mogoče rešiti po vojaški poti ter da le politična rešitev lahko zagotovi mir in stabilnost v Siriji ter poraz Islamske države in drugih terorističnih skupin.