c S

Cerar in Zvizdić za krepitev gospodarskih odnosov, pozdravila uresničevanje sodbe Ališić

10.04.2017 15:33 Sarajevo/Ljubljana, 10. aprila (STA) - Premierja Slovenije in BiH Miro Cerar in Denis Zvizdić sta po pogovorih v Sarajevu danes odnose med državama označila za zelo dobre na vseh področjih. Zavzela sta se za krepitev gospodarskih odnosov in izrazila zadovoljstvo glede slovenskega uresničevanja sodbe o vprašanju starih deviznih vlog Ljubljanske banke v skladu s sodbo ESČP.

Premier Cerar, ki je na prvem uradnem obisku kakega slovenskega predsednika vlade od leta 2010, je na skupni novinarski konferenci poudaril tudi nadaljnjo podporo Slovenije pri evroatlantski poti enotne in suverene BiH ter njenemu reformnemu naporu, kot tudi pomenu varnosti in stabilnosti v BiH za varnost celotne regije.

Posebno pozornost sta v pogovorih namenila gospodarskemu sodelovanju, vprašanjem nasledstva in stabilnosti Zahodnega Balkana.

Strinjala sta se, da so odnosi med prijateljskima državama dobri in razvejani na različnih ravneh in področjih. Po besedah slovenskega premierja je današnji obisk, ki je prvo uradno srečanje predsednikov vlad obeh držav po sedmih letih, tudi jasno sporočilo, da je obojestranski interes poglabljanje sodelovanja med obema državama na ravni vlad.

Sodelovanje je sicer že zdaj dobro in se krepi, posebej na gospodarskem področju. Bosna in Hercegovina je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, saj je na 3. mestu med državami po vrednosti neposrednih naložb slovenskih podjetij v tujini, v slovenskih podjetjih v BiH je zaposlenih okoli 15.000 ljudi. Pozitiven trend je tudi na področju blagovne menjave. V lanskem letu je ta znašala rekordnih 1,1 milijarde evrov in je zrasla za 11,5 odstotka glede na leto 2015, je poudaril Cerar. Sogovornika sta se strinjala, da je priložnosti še veliko, sploh na področju turizma in investicij v različnih sektorjih. Napovedala sta skorajšnje srečanje ministrov za gospodarstvo obeh držav.

Eno redkih še odprtih vprašanj med državama v okviru nasledstva po nekdanji SFRJ so devizni varčevalci Ljubljanske banke, ki pa ga državi uspešno rešujeta v kontekstu izvrševanja sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru Ališić. Po besedah Cerarja Slovenija sodbo zgledno izvršuje, kar potrjuje tudi Svet Evrope. Cerar je pri tem v pogovoru poudaril, da Slovenija prevzema nesorazmerno veliko finančno breme glede na druge naslednice SFRJ, zato je nujno, da se nasledstvena pogajanja nadaljujejo, so sporočili iz kabineta slovenskega premierja.

Predsedujoči svetu ministrov BiH Zvizdić je na novinarski konferenci izpostavil, da je bilo v okviru izvrševanja sodbe varčevalcem iz BiH doslej izplačanih 30 milijonov evrov. Poudaril je, da zelo cenijo "angažma in napore, ki jih je Slovenija vložila v uresničitev sodbe", njeno implementacijo pa označil za kakovostno. Kot še odprto pa je izpostavil vprašanje okoli 5000 deviznih varčevalcev BiH, a je gotov, da bodo tudi vprašanje rešili.

Premier Cerar je izpostavil dobro sodelovanje med državama pri reševanju tega vprašanja in prepričanje, da bosta državi s konstruktivnim dialogom tudi to vprašanje uspešno zaprli.

Premierja Cerar in Zvizdić sta posebno pozornost namenila tudi napredku BiH na poti v članstvo v EU in Natu, pri čemer Slovenija velja za eno najtrdnejših zagovornic teh postopkov. "Pomembno je, da BiH nadaljuje z gospodarskimi, socialnimi in drugimi reformami, pri tem je pomembno sodelovanje vseh ravni oblasti v državi," je poudaril premier Cerar in dodal, da "velja EU perspektiva za BiH kot enotno in suvereno državo." Pozdravil je napredek, ki ga je BiH dosegla na poti v članstvo v EU v zadnjem času in izpostavil, da si Slovenija želi stabilne, varne in gospodarsko perspektivne BiH, na tej poti pa sta ključna strpen politični dialog ter spoštovanje vladavine prava.

Slovenija sicer nudi podporo Bosni in Hercegovini na različnih področjih, tako politično kot strokovno (bilateralna pomoč, twinning in taiex projekti). V okviru pozitivne agende za mlade pa že dve leti Slovenija vodi projekt na področju spodbujanja podjetništva za mlade, organizira tudi študijska usposabljanja mladih diplomatov iz držav Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta izmenjala tudi svoje poglede v zvezi z razmerami v regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da stabilnost regije ni samoumevna. Predsednik slovenske vlade je v tem kontekstu kot poseben izziv izpostavil migracije in poudaril pomen tesnega sodelovanje EU z državami na tej poti. Po njegovi oceni se mora sicer EU odzivati tudi na reformni napredek, ki ga kažejo države v regiji, pozdravil je angažiranost Bosne in Hercegovine v okviru regionalnih pobud, posebej v okviru procesa Brdo-Brioni, so še sporočili iz kabineta vlade.

Na novinarski konferenci pa je izpostavil, da je Slovenija trdna zaveznica BiH na poti v EU in Nato in da jo bo na tej poti še naprej podpirala. Kot še posebej pomembno za varnost države kot tudi regije je izpostavil intenzivno nadaljevanje približevanja Natu.

V okviru uradnega obiska se je Cerar srečal tudi s predsedujočima in namestnikoma predsedujočih obeh domov parlamenta BiH, s predsedstvom BiH ter županom Sarajeva. Ogledal si bo tudi mestno jedro Sarajeva, imel pa bo tudi predavanje na Fakulteti za politične vede Univerze v Sarajevu. Uradni obisk bo zaključil s srečanjem s predstavniki slovenskega gospodarstva in slovenske skupnosti ter slovenskimi vojaki v BiH, ki bo potekal v prostorih slovenskega veleposlaništva.