c S

Poljski preiskovalci: Letalo s poljskim predsednikom razpadlo v zraku

10.04.2017 13:31 Varšava, 10. aprila (STA) - Vodja poljskih preiskovalcev Waclaw Berczynski je danes dejal, da nove analize kažejo, da je letalo, ki je s poljskim predsednikom Lechom Kaczynskim in drugimi visokimi poljskimi predstavniki strmoglavilo leta 2010 blizu ruskega Smolenska, razpadlo že v zraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes mineva sedem let od strmoglavljenja letala tupoljev tu-154, v katerem je 10. aprila 2010 v bližini Smolenska umrl Kaczynski ter 95 drugih visokih predstavnikov poljske politike in vojske. Bili so na poti na slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno.

Vodja poljskih preiskovalcev Berczynski je danes za javno televizijo TVP Info dejal, da je letalo "začelo razpadati in izgubljati dele v zraku. Deli so padali na tla daleč od drevesa, ki naj bi imelo vlogo pri strmoglavljenju letala". Dodal je, da so do novih ugotovitev prišli na podlagi analiz pogovorov med piloti letala in rusko kontrolo poletov.

Prejšnje preiskave so sicer pokazale, da je bilo strmoglavljenje deloma posledica tega, da je letalo s krilom zadelo drevo blizu pristajalne steze.

Poljska vlada pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) brata dvojčka Lecha Kaczynskega, Jaroslawa Kaczynskega, je po zmagi na volitvah leta 2015 začela novo preiskavo strmoglavljenja, ki je bilo po prejšnjih ugotovitvah poljskih in ruskih preiskovalcev posledica človeške napake in slabih vremenskih razmer.

Poljski tožilci so že v začetku aprila sporočili, da so dele letala poslali na laboratorijsko preiskavo, da bi preverili, ali obstajajo sledi eksploziva. Na podlagi novih analiz dokazov so napovedali tudi vložitev obtožnice proti ruskima kontrolorjema poletov zaradi "namernega" strmoglavljenja letala. Kremelj je te obtožbe zanikal.

Poljsko tožilstvo je sicer proti ruskima kontrolorjema obtožnici vložilo že leta 2015. Enega so obtožili "neposredne odgovornosti ogrožanja zračnega prometa", drugega pa "nenamerne povzročitve nesreče v zračnem prometu". Poljske oblasti tudi izkopavajo posmrtne ostanke žrtev, da bi ugotovili vzrok smrti.

Varšava je tudi že večkrat zahtevala od Moskve, da ji vrnejo ostanke letala, a Rusija vztraja, da jih bo dobila, ko bo Moskva končala svojo preiskavo.

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz, ki trdi, da je bilo strmoglavljenje letala posledica poljsko-ruske zarote, je minuli mesec takratnega poljskega premierja, sedaj predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska obtožil "diplomatske izdaje" v preiskavi nesreče.