c S

Evropa se mora pripraviti na več terorističnih napadov

10.04.2017 09:55 Berlin, 10. aprila (STA) - Nemški strokovnjak za boj proti terorizmu Peter Neumann je danes v pogovoru za nemško televizijo ZDF ocenil, da se mora Evropa pripraviti na več terorističnih napadov. "Menim, da bo Islamska država vedno bolj poskušala aktivirati svoje privržence na Zahodu," je dejal strokovnjak, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja Mednarodnega centra za raziskave radikalizacije (ICSR) pri londonskem Kraljevem kolidžu je ob tem hkrati posvaril, da zaradi tega ne bi smeli izgubiti živcev.

"Tako kot prej se ne bodo dogajali vsak dan in ne bi nas smelo biti strah, če gremo od doma, a ljudje v Evropi morajo dobiti realistično predstavo teroristične nevarnosti," je še dejal Neumann. Dodal je, da morajo biti varnostni organi še naprej dejavni, "tako kot so bili v zadnji šestih mesecih".

Ocenil je tudi, da so pristojne oblasti dobro pripravljene na teroristično nevarnost, je pa moč še vedno storiti veliko več. Rešitve sam ne vidi samo v povečanju kapacitet, ampak je potrebna "konkretna, integrirana, sistematična zasnova za preventivo".

V švedskem Stockholmu se je po napadih v britanskem Londonu in ruskem Sankt Peterburgu v petek zgodil tretji teroristični napad v treh tednih, ki je zahteval štiri smrtne žrtve.