c S

Erdogan: Po referendumu se vprašanje vstopa Turčije v EU vrača na mizo

10.04.2017 09:53 Ankara, 10. aprila (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo izjavil, da se vprašanje turškega vstopa v Evropsko unijo po referendumu o ustavnih spremembah vrača na mizo. Ob tem je Evropo označil za "bolnika". S tem izrazom so evropski politiki v 19. stoletju opisovali propadajoče Otomansko cesarstvo.

Erdogan je v govoru v mestu Izmir ponovil, da bo po referendumu prihodnji konec tedna, na katerem bodo Turki odločali o povečanju pristojnosti predsednika države, podpisal zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni, če ga bo sprejel parlament. S tem bi si Turčija zaprla vrata v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Evropa bo plačala za to, kar je naredila. Z božjo voljo bo vprašanje EU spet na mizi po 16. aprilu," je dejal Erdogan. Po njegovih besedah so Turki, ki živijo v Evropi, zatirani in ponižani. "Z božjo voljo bodo naši ljudje zahtevali njihovo odgovornost."

"Pred stoletjem so govorili, da smo mi 'bolnik'. Zdaj so oni 'bolnik'. Evropa propada," je dejal in dodal, da je evropsko gospodarstvo iz leta v leto šibkejše.

Erdogan je zatrdil, da bo brez odlašanja podpisal zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni, ki jo je Turčija odpravila leta 2004 v okviru približevanja EU.

Turški predsednik je v minulih tednih povzročil precej razburjenja v Evropi zaradi svojih izjav, da se nekatere evropske države obnašajo kot nacisti, ker so turškim ministrom prepovedale udeležbo na predreferendumskih zborovanjih.

Teden dni pred referendumom za zdaj kaže na tesen izid, čeprav imajo zagovorniki ustavnih sprememb precej več medijskega prostora kot kampanja proti.