c S

V Budimpešti protesti v podporo Sorosovi univerzi

10.04.2017 09:51 Budimpešta, 09. aprila (STA) - V madžarski prestolnici je danes več desettisoč ljudi protestiralo proti novemu zakonu o visokem šolstvu, ki bi lahko privedel do zaprtja ugledne zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU), ki jo je ustanovil na Madžarskem rojeni milijarder George Soros, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah organizatorjev se je v Budimpešti na največjih protivladnih protestih v zadnjih treh letih zbralo približno 60.000 do 70.000 ljudi.

V podporo ameriški univerzi se je na ulicah Budimpešte že minulo nedeljo zvečer zbralo več tisoč ljudi, protesti pa so bili tudi v torek. Prav tako je zakon naletel na kritike v tujini, vključno z Washingtonom, Brusljem in med akademiki.

Nova pravila, ki jih je parlament sprejel v torek, uvajajo stroge omejitve za tuje univerze. Tiste, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, ne bodo več mogle podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj bo tudi delovanje tovrstnih neevropskih univerz tudi v njihovi matični državi. Gre za pogoj, ki ga CEU, registrirana v ZDA, ne izpolnjuje, saj nima kampusa v ZDA.

Poslanci v 199-članskem parlamentu, v katerem ima večino stranka premierja Viktorja Orbana, so zakon sprejeli z 123 glasovi za in 38 proti. Kritiki v zakonu vidijo nov napad na Sorosa, ki ga je Orban že večkrat obtožil, da se želi vmešavati v politiko in da želi spodkopati Evropo s podporo odprtim mejam.

Na univerzi se trenutno izobražuje 1400 študentov iz 100 držav. Univerza, ki jo je Soros ustanovil v začetku 90. prejšnjega stoletja, se uvršča med 50 najboljših univerz s področja političnih znanosti in mednarodnih študij.